Odpovědi na nejčastější otázky o pěnovém skle

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
27. 8. 2018
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Pěnové sklo je moderní izolační materiál základových desek, který se vyrábí z rozdrceného skla. Není divu, že se na našem webu množí dotazy ohledně jeho vlastností, použití atd. Zpracovali jsme tedy nejčastější otázky, které svépomocné stavebníky zajímají. Na dotazy odpovídal specialista společnosti A-GLASS Oldřch Suldovský, všechny tři díly věnované pěnovému sklu jsou k dispozici na konci článku.

Deska bez základových pasů

Hned na úvod jsme si vysvětlili, jaký je rozdíl mezi klasickou základovou deskou a deskou postavenou na pěnovém skle. Svépomocníci se zajímali, zda deska „neplave“, když není ukotvena základovými pasy. Jak mi vysvětlil Oldřich Suldovský ze společnosti A-GLASS, není třeba se obávat, jde o ověřenou techniku, kdy deska pevně sedí na skle a je navíc vyztužená železem. Oldřich také popsal, jak správně zhutnit pěnové sklo pod základovou desku a v jakých vrstvách se pěnové sklo pokládá. Svépomocníky také zajímalo, zda by šlo z pěnového skla stavět obvodové zdivo. Na to Oldřich poznamenal, že se jedná o zajímavý projekt, který se však týká zatím spíše budoucnosti.

Odpovědi na nejčastější otázky o pěnovém skle

Cena stejná jako za klasickou desku

Samozřejmě jsem se ptal také, proč dát přednost desce z pěnového skla? Oldřich vyvrátil informaci, že je pěnové sklo drahé, jeho cena již klesla a rozhodně stavbu neprodraží. „Pořizovací cena od základové desky izolované polystyrenem se liší jen v řádech tisíci korun. Mezi deskou klasicky zateplenou polystyrenem a deskou z pěnového skla není dnes již téměř žádný finanční rozdíl,“ vysvětlil a připomněl hlavní výhody pěnového skla, které je únosné, nenasákavé, nenamrzavé, nehořlavé, odolné vůči vnějším materiálům atd. Sledujte video z realizace desky na pěnovém skle.

Reklama

Na zateplení fasády se sklo nehodí

Další otázka se týkala zateplení fasád pěnovými deskami. Zde jsme se dozvěděli, že se desky používají především v místech, kde je vysoké zatížení. Desky jsou také parotěsné, tedy dům hodně utěsní, proto nejsou úplně vhodné na celou fasádu domu. Oproti klasickému polystyrenu jsou také mnohem dražší. Jak je to s instalací teplovodního podlahového vytápění? Kolik stojí pěnové sklo a kolik energie ušetří? Jaká je akumulační vlastnost desky z pěnového skla? Jak je to se zakládáním obvodových zdí? Odpovědi na tyto otázky najdete ve videu.

V třídílném videu se dozvíte vše:

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací