Ztracené bednění

Autor: Karel (5 příspěvků)
19. 6. 2015
3 komentáře
Ztracené bednění
Příspěvek stavebníka
Po vylití základových pasů jsme potřebovali dům zvednout ještě o 65 cm, abychom se v místě budoucího vchodu dostali zhruba na úroveň okolní zeminy. Rozhodl jsem se pro dvě řady ztraceného bednění po 25 cm, zbylých 15 cm udělá deska.

Jak jsem psal minule, neměl jsem zaměřené stěny domu na lavičkách, takže jsem ho musel zaměřit pěkně ručně. Prostě jsem pomocí provázků a pásma vytvořil obdélník 13,5 m x 8,5 m tak, aby stěny vyšly co nejpřesněji na střed základových pasů (což byl i požadavek statika). Problém mi dělaly ty hromady hlíny mezi pasy, kvůli kterým jsem nemohl změřit úhlopříčky. Vyřešil jsem to tak, že jsem v rozích vyskládal z asi pěti tvárnic ZB věže nad úroveň těch hromad a měřil úhlopříčky na nich. Poslední tvárnice jsem pak zarovnal tak, aby vše sedělo naprosto přesně a upravil podle nich provázky mezi lavičkami. Pak už jsem jen olovnicí přenesl křížení provázků na pasy a mohl jsem začít skládat.

Palety se ztraceným bedněním nám prodejce vyskládal hydraulickou rukou před domem a já se jen díval, jak mu to jde pěkně od ruky. Tím ovšem ta lehká část skončila a začaly galeje :). Protože se nám povedlo udělat celkem rovné pasy, žena je přede mnou jen zametala a já skládal tvárnice nasucho přímo na ně. Při skládání mi dost překážely roxory zapíchané v pasech. Musel jsem zbytečně zvedat tvárnice do výšky, abych je na ty roxory navléknul a nebýt toho, že jsem měl na roxorech nasazené prázdné PET lahve (což byl dobrý tip z PDF Základová deska svépomocí), asi bych skončil s minimálně třiceti "průstřely" ramen a hlavy :).

Vnitřní základy jsou z třicítek, které jsou celkem lehké. Vnější byly ze čtyřicítek, které už se trochu pronesou. A úplně nejhorší byly ty půlitelné čtyřicítky, které váží určitě přes 40 kg - u těch jsem pomalu potil krev. Docela mě překvapilo, že výrobce měří délku tvárnice včetně zámku, takže dvě vedle sebe neměří 100 cm, ale pouze 99 cm. Zkrátka s každou další tvárnicí jsem přišel o 1 cm délky. To mi trochu rozhodilo počty a udělalo díry v řadách, které jsem pak musel vyšalovat ručně. Kolem prostupu kanalizace mi ZB nevycházelo vůbec, tak jsem se rozhodl vyšalovat celou tuto část z OSB desek.

Reklama

Na zalití betonem jsem opět objednal mix s pásovým dopravníkem. Potřebné množství jsem spočítal na 6 kubíků (při zaplnění zhruba na 80 % výšky). Po menších konzultacích a zmatcích tam nakonec skončil hodně kvalitní beton C20/25. Měl jsem půjčený ponorný vibrátor, ale jeho použití nám obsluha mixu nakonec rozmluvila, protože prý to bednění pod tlakem vibrací rádo praská. Nebyl čas zjišťovat jestli má pravdu, tak jsem dal na jeho zkušenost a hutnili jsme jen lopatama. Za hodinku bylo hotovo, množství vyšlo akorát - nezbylo nic.

Náklady

Název položkyCena
Montážní pěna
99 Kč
Zapůjčení vibrátoru
540 Kč
Dodatečný šalunk
700 Kč
Roxory
1 422 Kč
Beton C20/25 + dopravník
10 229 Kč
Ztracené bednění + doprava
11 200 Kč
Celkem24 190 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama