Za měsíc a den

Autor: Libor a Bára (2 příspěvky)
20. 5. 2015
10 komentářů
Za měsíc a den
Příspěvek stavebníka
Začali jsme bagrovat 11. dubna a 12. května jsme vylili desku. Stihli jsme s tím napojit vodu až do domu a zakopat elektriku. Přípojku na elektriku nám ČEZ přijede udělat 22. května. Přípojka je v ceně, kterou jsme již platili při podpisech smluv a to 12 500 Kč. Ještě si musíme zaplatit elektroměr, který bude dělat firma najatá ČEZem a to by mělo stát kolem 15 000 Kč. Řešíme to, jestli si materiál koupíme my a firmě budeme platit jen práci, nebo nám firma vše kompletně udělá. Zatím to vypadá, že obojí výjde přibližně nastejno.

A jak probíhaly práce? Taťka si v práci na víkend půjčil bagr a Tatru. Vybagrováno bylo za jeden den, druhý den jsme tatrou naváželi na pozemek násyp na zahutnění do desky. Sehnali jsme výplach z mixu a zbytek byla vícemletka. Tatra byla na 11 tun a pro vícemletku jsme se otočili celkem 3x, pro výplach také 3x. Ten den nám ještě přivezli stavební buňku. Modlili jsme se, aby nezapršelo a my neměli místo pásů bahenní lázně :) Zem máme pískovcovou. Kraje se trošku drolili, ale za čyři dny jsme pásy vylili s tím, že jsme tam naházeli i asi tři hromady kamení a železobetonových sloupků. Za dalších deset dní jsme prolévali bednění. 

Bednění měli přivést ve středu ve tři hodiny, ale dispečer se trochu pomátl a kamion dorazil už v úterý v půl osmé ráno. Zajímalo by mě, co by dělal, kdyby byl přítel v práci. A to jsme ještě měli rozdělenou dopravu na dvě stavby, protože jsme měli na dva domy lepší cenu. Druhý odběratel v práci byl, takže na něj řidič dvě hodiny čekal. Nakonec si ještě při odjezdu urval konekroty k baterce a podběh. Dispečera podle mě musel jet zabít, protože měl dopravu zadanou jen k nám a ještě se s přítelem hádal, že mu u nás vyloží všechno. Chudák.

Geodeti nám naměřili na jednom konci domu výšku 1,8m, vyřešili jsme to tak, že se pás stupňovitě vybagroval, takže na jednom konci máme tři řady bednění, uprostřed dvě a na začátku jednu. Bednění nám nakonec vyšlo v nejnižším místě cca 1m nad zem, tam potom na podzim navezeme násyp a uhutníme.

Při kopání výkopu na vodu nám bagr do desky postupně navezl násyp. Mezitím, než vybagroval cestu pro vodu jsme postupně hutnili vybračkou. Pán měl trochu problémy s krtkem, takže protlak na vodu se udělal asi až o týden později. Hadice se protáhla až do budoucí technické místnosti a na konec se dal ventil, abychom mohli připojit hadici a díru u hlavního řádu zakopat.

Reklama

Poté se kopaly odpady. Zahutnili jsme si i místa, kde měli vést odpady, takže jsme si při kopání pěkně mákli :) Po položení jsme trubky zasypali pískem. Místo šalování jsme koupili betonové cihly, které jsme přilepili na kraj bednění. Finančně to vyšlo přibližně stějně, jako kdyby jsme klasicky šalovali a ty prkna se prý mohou pod tíhou betonu prohnout, takže se dá říct, že to je s cihlamy čistá práce. Do těchto cihel jsme udělali prostupy na elektriku ven - k terase a k parkovacímu stání. U parkovacího stání bude časem kůlna, abychom měli po ruce pneumatiky a podobně a aby se tam dal zapojit třeba vysavač, nabíječka na autobaterii a já nevim co všechno. 

Pak jsme pokládali kari sítě. Na podložení jsme rozbili zbytek ztraceného bednění a nějaké staré dlaždice. Při pokládání kari sítí jsem jako žena mohla konečně větším dílem přidat ruku k dílu, do této doby to byla vyloženě chlapská práce. Celý měsíc téměř denně na stavbě pracoval přítel se s svým taťkou a po odpolednách nám vypomáhal zedník. Můj taťka a bratr tu zatím byly na bagrování a pokládání bednění, zatím nebylo potřeba více rukou najednou, jen na vylití pásů a desky.

Do desky se vešlo necelých 28m3 betonu C16/20. Bylo vylito asi za tři hodiny, byli tam tři a  zedník.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Práce (co se platilo hned)
1 300 Kč
Nafta do dodávky na vožení materiálu
2 000 Kč
Kabely na elektriku
8 000 Kč
Beton na desku
54 000 Kč
Kari sítě
8 250 Kč
Betonové cihly místo šalování
2 756 Kč
Odpady
4 626 Kč
Dokoupení chybějících materiálů (bednění, cement..)
560 Kč
Beton do bednění
18 620 Kč
Zemnící pásek
1 000 Kč
Beton do pásů
31 000 Kč
Písek
4 700 Kč
Cement a lepidlo na bednění
994 Kč
Roxory
2 958 Kč
Půjčení bagru a tatry
2 000 Kč
Nafta do bagru a tatry
4 600 Kč
Ztracené bednění
14 535 Kč
Kamení a navážka s dopravou
5 450 Kč
Celkem167 349 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Bára
Libor a Bára (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací