Skrývka, kadibudka a základy svépomocí

Autor: Redakce (77 příspěvků)
5. 5. 2015
0 komentářů
Skrývka, kadibudka a základy svépomocí
Příspěvek stavebníka
Po vytyčení skrývky jsem objednal bagr na vyhrabání skrývky. Skrývka byla za 1,75 hodiny úspěšně vyhrábána - šlo to vážně rychle. Nyní ještě nebyla vyřešena hypotéka a musel jsem na týden služebně na Moravu - tak jsem si dal 2 týdny pauzu. Jen v neděli jsme tvořili kadibudku.

Za pár hodin - cca 5 - 6 hodin byla hotová. Jsme spokojeni s výsledkem, máme v ní i jednu lopatu a krompáč. Stavební boudu jako takovou, kterou mají sousedi nemám a ani mít nebudu. Neboť během měsíce bude hotov sklep - sklad - dílna, kde se dají futra, staré kovové dveře a bude bouda hned. Do té doby zatím koupíme káru a budeme vše vozit z 2 km vzdáleného bydliště - asi zatím jako jediní jsme přímo z Havlíčkova Brodu, takže to máme na stavbu blízko.

Další týden poprvé a zatím naposledy přišli zedníci, kteří nivelákem vyměřili lavičky a základy - budoucí výšky. Na pozemku je však takové převýšení, že nestačili kolíky a proto je nula ještě půl metr nad šňůrkami - musí se dopočítávat. Lavičky bohužel byli kvůli převýšení udělány jen půl metrů od budoucích základů. Bagrista však řekl, že to nějak zvládne.

Bagr jsem objednal na pátek odpoledne na 13 hodinu, dorazil sice z půl hodinovým zpožděním, ale dorazil. Bagrování probíhalo celkem v pohodě, sice se rozbil na chvíli bagr, pak došla nafta, nakonec jsem zjistil, že jedna nosná zeď je o 90 cm vyhrabána jinde - tak jsme to předělali. Naštěstí díky sklepu ještě nebyla tato nosná zeď vyhrabána hluboko - tak to šlo v pohodě předělat. po 6,5 hodině byli základy vykopány, zdržení technické problémy bagru tak půl hodiny a předělávání jednoho výkopu + lavičky moc blízko u základů.

Reklama

Nechal jsem si od zedníků ještě před výkopem vysvětlit co mám vše udělat - než je zase budu potřebovat a začal na tom pracovat.

Objednal jsem tatru štěrku a dvě tatry lomových kamenů. Hned druhý den v sobotu jsme skoro celý den házeli lopatou a vozili na kolečkách ve dvou lidech štěrk. Já nejsem zvyklý na fyzickou práci jsem byl celkem unavený - ale už si docela zvykám -)))). Bylo dost teplo a vypil a vypotil jsem cca 6 litrů tekutin. Vše jsem poctivě udusával celý den žábou. Štěrku jsme dávali dle projektu 15 cm, v místech, kde nesousedíme s nikým i víc. Napadala tam občas i hlína, tak se na fotkách zdá, že je tam štěrku málo. Druhý den jsem do výkopu položili zemnící pásek pro hromosvod - 2 vývody na hromosvod a 1 vývod uzemnění elektřiny. Ve dvou lidech jsme to měli hotové asi za 1,5 hodiny. Další den po vyčerpání volno.

V úterý jsme začali opět ve dvou lidech po práci v 17:30 valit do základů velké kameny. Naštěstí otec vymyslel to vozit na kolečku, jinak by to asi nešlo. Udělali se dvě zdi ve sklepě a takto jsme po práci asi na 3 x vše udělali. V týdnu se zastavil jeden zedník - co bydlí nedaleko na kole - to jen zkouknout, říct co dál. Co mám objednat za cihly, kdy mix a v úterý valíme na vylití části domu.

Reklama

Hned na začátku května o státním svátku jsme doházeli kameny do základů a udělali ještě podlahu ze štěrku v budoucím sklepě. Která se po víkendu zaleje.

Nyní jsme objednal na úterý ráno zedníky, pak přijede mix z betonem, dále dorazí z vodovodů zapojit vodu a odpoledne asi 10 palet ztraceného bednění a cihel na sklep - dílnu. 

Nyní nám konečně dopadla skoro po dvou měsících hypotéka - úroková sazba 1,79 % - tak můžeme pořádně začít. V dalším článku už bude zalévání základů a zdění ztraceného bednění atd. atd.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Redakce (77 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama