Základová deska

Autor: Honza a Lucka (7 příspěvků)
28. 3. 2015
0 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Konečně jsme se dočkali! Za krásného, téměř letního počasí, 27.5.2014, přijel bagřík vykopat nám základy a některé prostupy. Po čtrnácti dnech intenzivních slejváků jsme konečně mohli tvořit hodnoty.

Nejprve jsme museli díry znova, a to ručně vykopávat, jelikož nám po deštích nateklo bláto a hlína zpátky. Díry se vyplnily zemnícím drátem, zasypaly prosívkou a drobným štěrkem a pokládaly se kameny. Vzhedem k tomu, že jsme kamení měly opravdu haldy, domluvili jsme se, že si základové pasy zalijeme bez použití techniky.

Honza vykopal prostupy (ty, které bagřík nemohl vykopat a jako tunel použil staré kýble). Já stála u dvou míchaček a míchala jsem cement (doporučuji všem stavařkám! na léto skvěle vypracovaná figura :-)) díry se prolily cementem, kluci zašalovali okraje děr pomocí starých fošen a šlo se nahoru.

Říkala jsem si, že je pozemek vcelku na rovině a nikdy by mě nenapadlo, že přední část bude o metr zvednutá vůči zadní části. Nechali jsme pasy zavadnout a po týdnu jsme se pustili do skládání a zalejvání šalovacích tvárnic. Na obvod jsme použili třicítky na vnitřní pasy jen dvacítky. To šlo celkem rychle a počasí nám opravdu přálo (zatím!).

Reklama

Začátkem léta začaly ty nekonečné průtrže mračen a stavba nám někdy i čtrnáct dní stála. Mezitím jsem obvolávala betonárky. Měla jsem pouze jednu možnost, a to betonárku z Chotovin (Graf Beton), vzhledem k poloze domu jsme museli objednat Schwing. Beton jsme objednali na začátek srpna, tudíž jsme měli necelý měsíc na navození hlíny, položení kari sítí a zašalování obvodu desky, aby nám beton při nalévání nevytékal. Kdyby zase nepršelo, tak jsme se tak nestresovali, ale zvládli jsme to dá se říct za minutu dvanáct. Beton nám přijel za sychravého počasí, což všichni vožičtí "odborníci" říkali, že je dobře, že nám do toho trošku mží, že nám beton nepopraská. Je pravda, že víkend před tím byla neúnosná vedra. Na desku o rozměrech 8,5x15,5m padlo 16 kubíků betonu (C16 zrnitost 16 mm) a cena byla alles zusammen necelých 45.000kč (pokud máte stavební povolení, tak máte sazbu DPH 15%). Desku jsme nechali vytvrdnout čtrnáct dní a mezitím nám přijely cihličky. O tom zase v příštím článku.

Náklady

Název položkyCena
základová deska
120 000 Kč
Celkem120 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Lucka
Honza a Lucka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama