Naše základy

Autor: Luky a Marťa (3 příspěvky)
Kategorie: Základy a deska
5. 3. 2015
0 komentářů
Naše základy
Příspěvek stavebníka
S našimi základy jsme začínali v únoru 2014, kdy jsme sice ještě neměli úplně hotové stavební povolení, ale již z projektu osazení domu na pozemek, jsme věděli, kde přesně dům bude.

V první fázi nám bagr sejmul ornici na vymezeném prostoru. Sejmula se ornice do hloubky 20 cm pod domem i garáží. Pak následovalo dlouhé přeměřování, provázkování a kreslení. Díky dobrému terénu to nebylo těžké pro nás ani bagr, ale další etapa probíhala až v dubnu, když bylo lepší počasí a mohlo se začít s bagrováním základových pásů.

Pásy jsme nechávali bagrovat 50 cm široké. Všechnu vybagrovanou hlínu jsme si nechávali dávat na okraj pozemku pro její další použití. Právě dovnitř základové desky. Po vyměření všech výšek jsme začali připravovat na betonování základových pásů. Na spodek základových pásů byla použita trocha kamenů a na to zemnící páska kolem celého domu a garáže.

Mezitím nám dorazilo konečně ztracené bednění, které jsme objednali na 2 řady. Objednali jsme 300 kusů, zároveň kari sítě a také roxory do základů.  

Reklama

Následně po přípravách k nám přijel beton. Ten jsme měli od známého, takže jsme měli lepší cenu, a jelikož jsme na ten den nesehnali pumpu, dělalo se vše ručně a to ve 3 lidech. Byla to pořádná práce, rozhrnout beton do všech koutů, ale nakonec se nám to docela pěkně povedlo a ani nebylo moc nerovností na betonu. Když bylo beton rozhrnutý všude, do betonu se zapíchly roxory a beton mohl začít tuhnout.

Skládání ztraceného bednění přišlo na řadu na konci dubna 2014. Celkem jsme dávali 2 řady ztraceného bednění, a jelikož beton neměl velké nerovnosti, nebyl problém chytit rovinu a kromě těžkých tvárnic nám nic práci nezhoršovalo. Na betonování nám poprvé přijela pumpa na pomoc a během chvíle bylo vše hotovo. Jedinou záhadou nám zůstalo, že ten den se na naší stavbě ztratily klíče od auta. Tak je máme asi navždy uchované v základech.J Následovalo naměření a rozvržení odpadů, vody a přívodu elektřiny. Pak přišlo na řadu zpevnění vnitřku základové desky. Navezení dostatku hlíny z vykopaných základových pásů a její udusání. Následně na to přišla vrstva kamení a přes ně kari sítě, které jsme spojovali.

Poslední fází bylo „šalování“ kolem základové desky, aby se nám beton nevylil do okolí a jednoho krásného květnového dne jsme sehnali pomocné síly a betonování mohlo začít. Možná jsme nebyli úplně stoprocentně připraveni, ale deska se nakonec zdařila. V 8 lidech byla během dopoledne hotova. A za květnového slunce a neustálého kropení začalo její „tvrdnutí“.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Ostatní cca
2 000 Kč
Železo
675 Kč
Beton
36 000 Kč
Pumpa
3 000 Kč
Beton
21 700 Kč
Kanalizační trubky
2 522 Kč
Cement
353 Kč
Ztr. bednění, roxory, kari síře
21 125 Kč
Trubky voda
169 Kč
Bagr + písek
7 400 Kč
Celkem94 944 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luky a Marťa
Luky a Marťa (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací