Pokládání ztraceného bednění a vylití pásů betonem

Autor: Filip a Miriam (8 příspěvků)
24. 2. 2015
2 komentáře
Pokládání ztraceného bednění a vylití pásů betonem
Příspěvek stavebníka
Koncem července 2014 se nám podařilo úspěšně zalít základové pásy v zemi a hned pár dní na to jsme se vrhli na pokládání ztraceného bednění, neboli tritregu. Vybrali jsme si bednění od presbetonu, 280 ks byly rozměry 25-40 cm a 92 ks 20-40 cm.

Kusy jsme si předem přibližně vypočítali podle stávajících rozměrů pásů v zemi. Nebyla to vůbec žádná legrace, protože jednotlivé kostky byly docela těžké, a v podmočeném terénu (protože letos prostě nezaprší a nezaprší), se s betonovýma kostkama dost špatně manipulovalo. Ale i přesto jsme se vrhli nadšeně do práce...

Nejdřív jsme si založili první řadu bednění, což jsme dělali podle niveláku. Chytli jsme si výšku a pak jsme před uložením měřili každou kostku zvlášť, abychom docílili roviny. Protože se nám nepodařilo pásy v zemi při prvním betonování mít úplně dokonale rovné, museli jsme občas nějakou tu kostu zřezat nebo naopak podložit, což bylo docela časově náročné a únavné ale zvládnutelné. Mezi první a druhou řadu bednění jsme naukládali hřebínek o rozměru 12mmx6m, který jsme provázali vázacím drátkem ve spojích, a i s hřebínkem, který nám už trčel z pásu v zemi. Celá práce nám trvala asi cca 10 dní ve dvou lidech.

Když už jsme chtěli plánovat zalívání pasů betonem, došlo nám, že jsme s domkem pořád docela nízko pod stávajícím terénem. Protože součástí našeho bungalovu je i garáž, museli jsme tedy (i když neradi) pásy navýšit ještě o jednu betonovou kostku. Tím pádem se sice dostaneme víc do úrovně stávajícího terénu a tím pak bude lepší příjezd do garáže i vstup do domu, ale práce se nám prodlouží a hlavně prodraží.

Reklama

Když byla stavebnice z betonu konečně hotová, zbývalo už jen provrtat si pár děr skrz bednění na různé prostupy. Za prvné to byl prostup na kanalizaci, na který jsme použili plastovou trubku. Protože v místě naší stavby ještě bohužel kanalizace není, budeme nuceni mít na zahradě ČOV nebo žumpu, takže musíme vývod na kanalizaci směrovat za dům na zahradu. Za druhé to byly prostupy na elektřinu. Jeden jsme umístili v přední části domu a druhý vzadu. K tomu jsme použili plastový husí krk, který jsme nechali dostatečně trčet na obě strany. Dále bylo nutné zabednit (přikrýt) mezírky/mezery mezi benovým bedněním, což jsme zabezpečili pomocí OSB desek a montážní pěny. A dílo bylo hotové, připravené na vylívání betonem.

I když jsme na první betonování pásů v zemi povolali těžkou techniku (mix s chobotem a domíchavače betonu), tentokrát jsme se rozhodli pro způsob "udělej si sám", chtěli jsme totiž zjistit, zda to vyjde levněji a včem je to jiné (lepší) než práce betonárky... Před tím velkým dnem jsme ještě posháněli materiál (štěrkopísek, cement) a hlavně míchačku. Problém s přísunem elektřiny ani vody na staveniště jsme neměli, stavíme totiž na zahradě domu rodičů, má to tak i své výhody.

Celý proces betonování jsme zvládli za dva dny v počtu cca 10 lidí. První den jsme zabetonovali celou plochu pásů do poloviny jejich výšky, druhý den pak druhou polovinu. Beton jsme míchali ve dvou míchačkách, aby šla práce rychleji od ruky. Počasí nám oba dny přálo, takže jsme se nemuseli bát deště ani nadměrného sucha. Po dokončení náročné a vyčerpávající práce bylo třeba ještě prokopat se k prostupu na vodu a prostrčit jí plastovou trubku s prodloužením dovnitř ZD, která pak bude sloužit k prostupu trubek na vodu. A tím nám zkončila úmorná práce se základovými pásy a začla ještě náročnější...vyplňování ZD hlínou a struskou..no už teď se nemůžeme dočkat.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Filip a Miriam (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama