Bagrování, základy a deska

Autor: Záďoušci (5 příspěvků)
7. 2. 2015
5 komentářů
Bagrování, základy a deska
Příspěvek stavebníka
Jak jsem psal v minulém článku, začínali jsme s bagrováním o chvilku dřív než jsme měli doma povolení, už jsme se nemohli dočkat. Tato fáze byla dost náročná, muselo se vytěžit cca 500 kubíků zeminy, naštěstí pán nedaleko nás má pozemek v údolí a chce si tam udělat kousek roviny, takže materiál se vozil asi 100 metrů, což bylo super, protože jinak by jsme dali za dopravu asi majlant. Bagrování trvalo dohromady asi 5 dní.

Když byla obří jáma hotová následovalo hrabání základů. Skoro polovina zákládů se dělala bagrem se sbíječkou, protože jsme narazili na skálu, ale aspoň jsme měli ještě nejaký kámen navíc do desky.

Před vyléváním základů jsme navozili ještě nějaký kámen a na pár místech jsme museli udělat bednění, protože se nám základy na skále dost sypali. Připravil jsem i prostupy na vodu, elektřinu a odpad. Základy byli vylité během dopoledne, objednali jsme si mix bez čerpadla, takže jsme si pěkně zapádlovali lopatama. Po zavadnutí betonu jsme do něj nastrkali roksory.

Asi za tři dny jsme začali zakládat ztracené bednění, byla ho jen jedna řada, šlo to docela dobře, akorát bednění o šíři 50cm bylo dost těžké. Když bylo bednění hotové rozhrnuli jsme mezi základy hromádky zeminy, kterou jsme tam nechali ze základů. Poté jsme položili do písku kanalizaci. Když byla kanalizace hotová navozil jsem traktorem 15 tun drtě z lomu, který je od nás asi 10km. Jezdil jsem do práce traktorem a po práci jsem vždycky zajel do lomu, tam mě naložili a pak jsme to s bráchou rozvozili po desce, takhle jsem to udělal třikrát a bylo to. Nebyla to zrovna sranda, bylo zrovna dost velké teplo, takže jsme se vždy pěkně zapotili. Po zhutnění štěrku jsme ještě udělali šalunk nad ztracené bednění aby se nám to po zalití všechno pěkně spojilo. Konečnou fází příprav před zalitím desky bylo položení a svázání kari sítí. Kari sítě a roksory jsem nakoupil od místní firmy, která se zabývá kovovýrobou, dali mi výbornou cenu, bylo to o dost levnější než ze stavebnin.

Reklama

Na zalévání desky nám opět vyšlo počasí, bylo snad třicet stupňů. Opět přijel mix bez čerpadla, takže zase pádlování. Všechno šlo perfektně a za dopoledne bylo hotovo.

Celá fáze od prvního hrábnutí až po zalití desky trvala asi 2 měsíce, zkraje trochu zlobilo počasí, takže mohlo být hotovo ještě dřív.

Náklady

Název položkyCena
Beton do desky
42 000 Kč
Kari sítě+roksory
7 500 Kč
Ztracené bednění,cement,písek
11 000 Kč
Rozvody kanalizace
3 200 Kč
Beton do základů
38 000 Kč
Bagrování a odvoz zeminy
55 000 Kč
Celkem156 700 Kč
Reklama

Přílohy

v.č. 01.9 Řez B-B.pdf
v.č. 01.12 Pohledy.pdf
v.č. 01.8 Řez A-A.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Záďoušci (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací