ETAPA II – začátek stavby zemina + základy sklepu

Autor: Honza (3 příspěvky)
19. 1. 2015
0 komentářů
ETAPA II – začátek stavby zemina + základy sklepu
Příspěvek stavebníka
V minulém článku jsem popsal peripetie s úřady/sousedy/počasím/bohem a jinými „prkotinami“ díky kterým jsme nepravomocné stavební povolení získali po 12ti měsících v srpnu 2014. Vzhledem ke zkušenostem jsme raději vyčkali zda-li se nám někdo neodvolá a cca v ½ září přišlo pravomocné stavební povolení. No musím říci, že na to padl s naším projektantem v hospodě nejeden panáček, dalo by se snad i říci nejedna lahvinka :-)

Následovalo rozhodování, zda stavět od října 2014, nebo počkat až na jaro. Všichni študovaní meteorologové slibovali tuhou zimu, teploty, kdy psi přimrzají k boudám a důchodci se šikují v čekárnách ordinací u radiátorů. Nicméně byl jsem utvrzen, že se dá stavět i v -5 stupních, tak jsem teda řekl manželce, že by to asi šlo, načež ona vydala pokyn ke stavbě, tak nám prvního října tedy oficiálně započala stavba.

Vzhledem k tomu, že jsme chtěli na konci pozemku postavit ještě zahradní garáž s altánem a stáním pro auta, rozhodli jsme, že zadní základovou desku pro „garáž“ postavíme ještě před podáním na stavební úřad a kdyby se někdo ze sousedů ptal, tak je to kůlna :-). To vše hlavně z důvodu obavy, že nám kolem domu neprojede mix, případně 20t mix projíždějící těsně kolem jámy by asi byl ten pravý adrenalin.

Dům je ze 2/3 podsklepen, takže první přijel bagr a začaly se vozit tatry. Naštěstí máme rodinnou firmu, kde je možné uskladnění „větší kupy hlíny“ jak jsem svým rodičům tvrdil (ve finále přes 500 kubíků). Na pozemku stál najatý bagr, se zkušenostmi s hloubením všeho druhu, tatry jezdily o sto šest a na firemním place jsem zase jezdil bagrem já a štosoval dovezenou hlínu na jednu velkou hromadu v pracovní době :).  Jediné, co nás brzdilo, byl provoz ve městě (délka ježdění cca 10km), takže nám vycházela 1 tatra/ 20minut – točily se dvě. 

Reklama

Podloží bylo ve složení 20cm navozená hlína, 1m měkký jíl a zbytek hutný tvrdý jíl (máte vidět plac, když zaprší :-) ) hlínu jsme odvozili na pozdější dosypání dozadu na pozemek a jíl se odvážel pryč, protože ho nechtěli ani na skládce (teda ano ale ne zadarmo na dosyp, nebo pokrytí, ale za cca 300kč/tuna) a zhruba za 4 dny bylo kompletně vyhrabáno. 

Mezitím malý traktorbagr vzadu vyhrabal základy pro zahradní domek, přivezl se beton, kterým se základy vylily, postavilo ztracené bednění a vylila základová deska. Celé nám to zabralo 2 týdny, protože 2 dny hustě pršelo a jíl se prakticky nedal bagrovat ani vozit.

Po vybagrování nám vznikl krásný bazén, protože jak 2 dny pršelo, takže se nám dolní hutný jíl stal krásným dnem a začalo nám vznikat jezírko pro chov komárů, jak jsem tvrdil sousedovi, který potom zalezl a zatáhl směrem k našemu pozemku všechny rolety :-).

Reklama

A protože jsme si na základovou spáru netroufli sami, pozvali jsme si odborníky (přeci jen podělat něco v této fázi stavby by mohlo mít fatální důsledky). Chlapi udělali bednění, natáhli kari sítě vždy 2 oka přes sebe, podložili a prakticky za den měli hotovo. Druhý den přijel mix a začalo se lít, práce jim šla pěkně od ruky a bylo vylito a staženo do roviny třetí den a mohla se začít zdít vnější obvodová zeď sklepa.

Tak a zde bohužel naše utopie o stavbě levného domu svépomocí končí :). Dozvěděli jsme se totiž, že již nebudeme s manželkou dva, ale tři, takže jsme stáli před rozhodnutím zda-li celou stavbu nepředat stavební firmě a to minimálně, aby se do zimy stihla hrubá stavba, protože nebylo možné propočtem a také z důvodů, že od cca 5ti hodin odpoledne je již tma v našich silách i se zapojením kamarádů, rodičů, povětrnostních podmínek a náladovosti KLDR hrubou stavbu do zimy stihnout.

Takže jsme nakonec sehnali na doporučení stavební firmu (stavbyvedoucího a předáka, takže ano - dva zedníky :D), kteří můžou každý den od 7hod ráno do 15hod odpoledne pracovat, zatímco my jsme v práci. A to minimálně do doby, než bude hotová hrubá stavba, pak se rozhodneme, co dál a jak pokračovat :).

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací