Základová deska za tři měsíce

Autor: Vrabčáci (2 příspěvky)
21. 12. 2014
0 komentářů
Základová deska za tři měsíce
Příspěvek stavebníka
Začali jsme koncem srpna. S projektantem jsem nejdřív vyměřil v terénu dům a namlátili jsme lavičky. Chtěl jsem ušetřit bagristovi jednu cestu (a sobě peníze) tak se lavičky udělali ještě před skrývkou. Chyba! Bagrista měl co dělat, aby se mezi nima vymotal a asi dvě se mu povedlo i přes jeho opatrnost rozbít.

Čili je určitě lepší udělat nejdřív skrývku ornice a to aspoň dva metry vně navíc a pak teprve namlátit lavičky. Nemá taky smysl vysypávat celý půdorys baráku před bagrováním, když to bagr následným popojížděním stejně rozjezdí. Stačí vždy jen ta lajna na ktarou se chystá. A nebo ani to nemusí bejt, já už sem ho ke konci jen hlídal podle oka. Nezapomeňte během bagrování na zákl. pro komíny popř. na šachtu pro vodárnu – tu sem musel hrabat později růčo a že sem si v tom jílu celkem šluknul…

Dno výkopu sem vysypal kačírkem. Viděl jsem zde všelijaký názory ohledně podsypávání základu, proto jsem se ještě ujišťoval u mého stavebního dozora s mnohaletou praxí a potrvdil mi, že v jílovitém podloží je to pro základ lepší. ;) Následně jsme na dno naládovali všelijaké betonové kusy a mezi ně umístili zemnící pásek – opět všude mnoho protichudmých názorů ohledně umístění pásku. Selským rozumem jsem usoudil, že železo v betonu bude mít mnohem větší životnost, než železo v zemi mimo beton. Proto je celý komplet dokola oblit betonem. Mám tam taky na dně nějaký záložní průchodky navíc – to bylo pro případ, kdyby nějaká vyplavala. Nakonec tam vydržely všechny.

Před betonováním jsme si v rozumných vzálenostech namlátili do výkopu vejšky pro hlídání při vylívání. A kolem dokola sme připravili další kusy betonů a kamenů.

Reklama

Vylejvání základů je jedna velká radost. Teda pokud vám beton nestříkne do oka jako mě… Jinak pohoda – ládování kamenů do betonu během vylejvání, ušlapávání je víc do hloubky a hlídání vejšek. Na to všechno se hodí víc lidí. Nás tam bylo pět. Pak už se jen natáhla šňůra a napíchaly se krátké roxory pro první řadu bednění. Pozor – i základ se musí v létě kropit!

Základ se nám povedl celkem rovně takže se ani nemuselo bednění moc podmazávat ale je to rozhodně lepší ho usazovat do pořádnýho betonovýho lůžka než tam mít jenom šlupičku – to se pak blbě rovná. Bednění se jede podle šňůry. Na dlouhou vodováhu se vyprdněte. Stačí malá na rovnání jednotlivých kusů. První řada by měla bejt echt přesná protože další se rovnaj na sucho. Takže si s tím pořádně vyhrajte. My jsme zdili naštěstí jen tři řady celkem a ty se dají vylejvat najednou řidčím betonem. Zároveň při vylévání se do toho píchaj svislý roxory a nezapoměňte taky na ty vodovorovný – dva vedle sebe ( v bednění jsou na ně žlábky – v rozích se musej vyřezat diamanťákem) stačí průměr 10. Já měl 6 m tyče a do rohů jsem je ohýbal šikovnou pomůckou – takovým „efkem“ svařeným z roxoru průměru asi 16.

Při betonování bednění nesmíte zapomenout na odpady – odvětrávání kanalizace nebo svislé odpady se dávají do zdí. My jsme tam nacpali polystyrenové kostky, které jsme pak vydloubali. Kanalizace nebyl takovej problém jak jsem prve myslel. Jen je blbý už jednou sestavené roury s těsněním rozebírat. Proto si vše dopředu promyslete a proměřtě a třeba poskládejte bez gum. Jinak asi nemá cenu na tom šetřit a kupovat nějaké malé průměry a šedivé trubky. My jsme i na blbej odpad z kuchyně použili KG 110 a redukujem těsně nad deskou.

Reklama

Pak bylo potřeba tu desku něčím vyplnit. Měli jsme štěstí, že bylo dost suti z okolních bouraček takže nás to moc nestálo. Nechápu předsudky mnoha lidí ohledně suti v základový desce. Co to může udělat když to spěchujete a uzavřete betonovou pokličkou? ;) Pěchoval jsem cca po 30 cm. Celkem sem měl pěch půjčenej asi 3x. Pak sem to ještě dorovnal jednou tatrou jizeráku (písek s oblázkovými kameny) a to jsem dotáhnul žábou pro pěknou rovinku.

Pak se položili kari sítě a svázali k sobě drátem. Dají se na to koupit takový šikovný očka a k nim takovej háček - svidřík a to je pak fofr. Kari musej bejt trochu podložený aby se beton pěkně oblil. No a pak už se jen zašalovalo asi 15 cm nad bednení. V ploše desky se naflákali podle provázku dráty pro správnou vejšku při strhávání a mohlo se vylejvat.

Na vylejvání desky se opět hodí více lidí, takže se povolala stejná sqadra jako na základy. Beton se nejdřív rozhrnul lopatama pak se strhla vejška dřevěným hrablem a nakonec sem to uhladil hliníkovým hladítkem. Chvilku trvalo než sem to dostal do ruky. Nejdřív musíte trhavými pohyby zaplnit šlápoty které tam uděláte… ;) ale nejít dál než dožáhnete abyste to po sobě mohli jedním tahem ještě doladit na hladko. No a takhle celá deska. :D A druhej den mužete odšalovat a rajblíkem začistit co půjde. Skončili jsme koncem listopadu.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Základová deska - cena za veškerý použitý materiál, práci bagristy, půjčovné apod.
160 000 Kč
Celkem160 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vrabčáci (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama