Základová deska 1. část

Autor: Blanka a Petr (11 příspěvků)
30. 9. 2014
2 komentáře
Základová deska 1. část
Příspěvek stavebníka
Zdravím stavebníky :-) v březnu 2014 jsme koupili pozemek u Berouna a rozhodli se postavit dům. Klasický obdélníkový půdorys 9 x 15 m, sedlová střecha. Podkroví necháme zatím jako půdu, do budoucna plánujeme několik místností - pokoje a sociální zařízení pro děti, možná pro rodiče, kdoví ..

Nicméně přízemí bude plnohodnotné - obývák s kuchyní, dětský pokoj, pracovna, ložnice, koupelna, 2x WC, komora, technické místnosti. V podstatě se jedná o bungalov se zvýšeným podkrovím.

Začnu projektem: Měli jsme smůlu na projektanty - první přišel na schůzku, slíbil, už se nikdy neozval. Druhý připravil projekt a při kontrole finální verze jsme zjistili, že v něm jsou začátečnické chyby - překlady v místech, kde nejsou okna, základy v místech, kde nejsou zdi, atd. Projekt pro něj zpracovávali studenti a on ho při výstupu vůbec nezkontroloval. S tímto jsme již nechtěli dál pokračovat a do třetice jsme našli výborného projekanta - Stanislava Smrčka, Conorama s.r.o. .. konečně :-) Projekt zpracoval precizně, podle našich představ. Díky jeho předchůdcům jsme se zdrželi o cca 3 měsíce!

Schválení na úřadě trvalo tři týdny, přestože jsme po neschodech s úřednicí očekávali prodloužení. 4.8.2014 jsme dostali povolení :-) Hned ten samý den jsme nechali vytyčit geodetem rohy domu a udělali lavičky. Až u laviček jsme zjistili že rozdíl na pozemku je 1,3 metru a řešili jsme jak dům zapustíme nebo dáme na násyp. Nakonec jsme se rozhodli pro zakousnutí do svahu, poněvadž soused vedle má dům také zakousnutý a pokud bychom stavěli na násypu, museli bychom na naše náklady postavit také opěrný plot, několik metrů vysoký.

Reklama

8.8. jsme začali bagrovat, objednali jsme bagr i s autem, abychom odváželi hlínu k hranici pozemku. Bagrista kopal celý den a zvládl vytvořit rovinu na dům. Další bagrování jsme měli domluvené na 10.8., dříve to bagrista nezvládl. 

Bohužel nám počasí nepřálo a začalo pořádně lít. Termín bagrování jsme museli odložit. S bagristou pak byla špatná domluva, slíbil další termín, pak nedorazil. Naštěstí jsme začali jednat s majitelem výrobní linky systému, ze kterého budeme stavět (výrobní linka je 5 km daleko od nás) a ten nám doporučil jiného bagristu.

13.8. bagrista ochotně najel na pozemek a vykopal nám pasy. Ještě ten den jsme položili zemnící pásek a vložili do pasů prostupy.

Reklama

14.8. už jsme vylívali základové pasy betonem :-) Měli jsme v plánu rovnou zapíchat armovací dráty, ale bohužel jsme přišli o část laviček a tak jsme se rozhodli, že si vše v klidu znovu vyměříme a pak je dodatečně vyvrtáme a umístíme.

Máme totiž základy 60 cm, ztracenky budeme dávat 30 cm. Stavíme ze systému Velox nebo možná Izolox, tudíž ztracené bednění nepotřebujeme tak široké. Samotná zeď bude široká 15 cm + oboustranná izolace. 

Celkové náklady na základovou desku přidám v druhé části.

Reklama

Přílohy

pohledy
půdorys
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Blanka a Petr
Blanka a Petr (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací