Vyměření, výkop a zalití základových pásů

Autor: Filip a Miriam (8 příspěvků)
16. 8. 2014
7 komentářů
Vyměření, výkop a zalití základových pásů
Příspěvek stavebníka
Ruční výkop rýčem byl "symbolicky" proveden 9.7.2014 v den, kdy jsme obdrželi stavební povolení a o pár dní později jsme pozvali traktobagr, který se do našeho pozemku (zatím zahrady s pěknou trávou a hodně kořeny) pěkně zakousl. Nejdřív bylo potřeba vyměřit, kde bude dům přibližně stát, aby se mohla provést sejmutí ornice (pěknou hlínu si uchováme pro úpravu terénu na konci stavby). Pozemek jsme nepotřebovali zaměřit geodétem, protože je mezi stávající zástavbou a oplocením, takže jsme pouze vzali 20m pásmo a projekt, pár hřebínků (jako kolíky) a měřili, měřili a vyměřovali.

Traktobagr byl pozván na 14.7., aby nám upravil pozemek, tzn. zbavil nás kořenů po stromech, kterých jsme měli na zahradě požehnaně, a že některé kořeny byly pěkné sousto i pro bagr. Ornice se stáhla do hloubky asi 20 cm a odvážela se na konec zahrady, kde zatím nebude překážet. Bohužel nám první den stavby nepřálo počasí, začalo vydatně pršet, bagr se začal na pozemku "topit", takže jsme byli nuceni práce ukončit. Vše trvalo asi 3h.

Za několik dní jsme pokračovali ve výkopu. Mezitím jsme zjistili, že na pozemku, který pouhým okem vypadá docela rovně, je na celé délce domu (15 m) rozdíl cca 90 cm. Proto jsme museli na jedné straně ubrat 1,1 m terénu do hloubky, abychom se dostali do roviny. Bagr se pěkně činil, a hlínu (spíš dosti škaredý jíl) nakládal na tatru, která ji odvážela pryč. Jenže jako při prvním dni, kdy nám počasí nepřálo, druhý den stavby se taky moc nedařilo. Traktobagr měl poruchu, takže jsme udělali menší půlku práce a neměli čím pokračovat. Smůla se nás ale dlouho nedržela a my jsme tyto práce dokončili na druhý den. Bohužel jsme už ale neměli domluvenou tatru na odvoz, takže je hlína z výkopu všude kolem na pozemku, asi s ní budem chodit na trh.

Výkop jsme tedy měli v rovině (vše měřeno podle niveláku), vyměřili jsme základové pásy (když měl traktorista pauzu na oběd), vysypali je vápnem, aby byly vidět a mohlo se pokračovat v kopání. Hloubku první části pásu jsme si stanovili na 50 cm (ta, která bude v zemi). Hlínu z pásu jsme si nechali sypat dovnitř "desky", abychom pak měli usnadněné zavážení vnitřku základovky. Celé práce (srovnání výkopu do roviny + zákl. pásy) trvaly asi 11h (rozdělené ve dvou dnech). Ještě ten večer, než jsme to šli zapít do hospůdky, jsme naspod pásů navozili staré betony a dlažební kostky a začistili pásy (zbavili popadané hlíny a hlíny z okrajů pásů), aby se zbytečně nemíchala hlína s betonem při vylívání.

Reklama

Na druhý den jsme měli domluvený mix se "švingem" z nedaleké betonárky, nechali jsme si dovézt 17m3 betonu. To ráno jsme ještě položili zemnící pásek a vyvedli ho k budoucímu rozvaděči jako uzemnění. Elektrikář nám poradil, abychom místa spojení pásky a pásky s dráty na hromosvod natřeli asfaltem. Prý by se pásek neměl dotýkat hlíny, ale měl by být v betonu. Před zalitím jsme ještě umístili prostup na vodu (plastovou trubku do zákl. pásu) a mohli jsme zalívat. Začaly se nad náma stahovat mračna, ale naštěstí nám počasí vydželo, zalili jsme pásy, vyrovnali, uhladili a nastrkali co půl metru hřebínek dlouhý 1,2 m. Asi za 5 min po dokončení se spustil déšť, takže jsme honem pásy zakryli plachtama a slídama a mohli jsme si jít celí vyčerpaní a vystresovaní konečně odpočinout.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Filip a Miriam (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama