Příprava a vylití desky

Autor: Jirka a Katka (6 příspěvků)
19. 7. 2014
0 komentářů
Příprava a vylití desky
Příspěvek stavebníka
26.-27.4. Beton si vesele tvrdnul. Jako další krok bylo potřeba zasypat a zahutnit mezeru mezi tvarovkami a stávajícím terénem zevnitř budoucí desky. Cca 10cm spára, v některých částech okolo 60cm hloubky. To by jeden neřekl, kolik materiálu se tam vleze. Vše ručně – nabrat z hromady hlínu, navézt, trochu ušlapat, přemlátit ručním pěchem a tak pořád dokola.

V sobotu odpoledne jsme měli hotovo cca ¾, ale raději jsme to vzdali, protože nás tak bolely ruce, že se už práce stávala značně neefektivní. V neděli jsme vše v poklidu dodělali.

1.5. jsem přijel na pozemek k téměř hotovému. Natáhl jsem jen vodovodní přívod a položil odpad z garáže. Pak už zbývalo vše jen obsypat pískem.

2.5. byl pracovní den. Na odpoledne jsme si půjčil žábu a domluvili známého z UNC a pár členu rodiny. Spodní část domu byla hodně utopená, takže jsme tam nasypal několik radlic hlíny a vše přeskákali žábou. Sotva jsme dodělali, začlo neskutečně pršet.

Reklama

3.5. poměrně dost pršelo. Na pozemku nebylo co dělat, takže jsme si doma v klidu a teple stodoly vybírali a připravovali prkna na šalování. Díky bohu za cirkulárku a hoblovku.

4.5. jsme ještě trošku hlínou dorovnali zbytky a znova přeskákali žábou.

8.5. Táta zařídil podsyp pod desku – přes známého nám dovezli cca 20tun rozbitých betonových tašek přím z Bramacu. Nechali jsme si UNCčkem navézt něco přes polovinu na spodní část desky. Mno maličko jsme přestřelili, taška a recyklát mají zřejmě trošku jiné přepočty váhy na oběm… L Rozhrnuli jsme tedy spodek a co zbylo, bylo nutné převozit na vrchní část. Rozbité tašky jsou príma podsyp, ale hrozně špatně se nabírají lopatou. Mákli jsme si pěkně, řekl bych, že takhle mě celé tělo snad ještě nikdy nebolelo.

Reklama

9.-11.5. V pátek ráno jsme si půjčili vibrační desku a tašky přejeli. Pak jsme zajeli pro kari sítě 15x15 prům. 6mm na celou desku. Odpoledne jsme je ještě rozmístili po desce. V sobotu jsme je ještě dopodložili a svázali a začali jsme připravovat šalování. Maličko nám trvalo se s tátou poprat s kopcem okolo, pár prken jsme rozebrali a dali si znova. Nakonec se podařilo. Šalování bylo na místě v rozdílu max 1mm dle hadicové vodováhy. Deska bude široká 8.5m, vybetonovali jsme tedy patky cca 1m od sebe a 2.7m od krajů. Jakmile beton trošku zavadl, zamáčkli jsme do nich roxory, podle kterých jsme měli v plánu tahat beton.

14.5. Dorazil mix na spodní část desky. Objednali jsme jen jeden 8m3 i když jsem měl napočítánou potřebu cca 8.5m3. Na to jsme měli připravený cement, štěrk a písek s tím, že si zbytek domícháme. Tak se také stalo. Lít jsme začali po obědě, vše dodělali cca v sedm večer. Roxory na betonoivých patkách fungovaly perfektně. První část desky hotová. Neskutečně krásný pocit.

17.-18.5 – počasí nic moc. Pořád přeháňky. To bylo fajn, protože nebylo potřeba tolik kropit. Horší už to bylo ale z další prací. I přes to se nám povedlo vyskládat poslední dvě řady tvarovek ve schodu, abychom horní část desky dostali do jedné roviny. Repsektive ty dvě řady byly schválně o trošku vyšší, aby se pak daly seříznout a použít jako šalování schodu. V neděli se mi ještě podařilo rozházet něco tašek po vrchu.

Reklama

23.-25.5. Tady už není moc co rozepisovat. V podsatě stejný postup jako u spodní části desky. V neděli bylo vše připravené na vylití.

27.5. Den D –vylití zbytku. Opět jsme objednali pumpu a opět nám cca 0.5m3 chybělo, takže jsme něco domíchali. Kolem se honily mraky a celou dobu hrozila bouřka. Počasí naštěstí vydrželo. Lít jsme začínali v 7:45. Komplet hotovo bylo ve 12:10. Na rozmary počasí jsme naštěstí byli připravení. Většina desky už byla zavadlá dostatečně na to, aby se dala deska překrýt plachtou. Jen část, kterou jsme domíchavali, byla ještě moc mokrá, takže jsme plachtu podložili několika tvarovkami. Zakrytí se ukázalo jako velmi dobrý tah. Sotva jsme vše uklidili a najedli se, přišla neskutečná průtrž mračen. Bez zakrytí by byla deska pěkně vypláchlá.

Deska hotová za necelé dva měsíce. Většinu práce jsem dělal jen já s tátou, kromě hutnění a jednoho odpoledne, kdy mohl švagr čekatel pomoct s tvarovkami. I proto jsme vše betonovali za pomocí pumpy. Bez ní by bylo vcelku problematické udělat obě části desky. Nějaká kačka by se tedy ještě ušetřit dala, na druhou stranu teď okolo všichni staví, takže shánět party na pomoc např. s betonováním je dost problém.

Další kroky popíšu také v přípravě desky, už toho není tolik, aby to mělo cenu oddělovat do dalšího článku. 2.6. přijeli pánové od Ekopanelů zaměřit desku pro budoucí dřevěnou konstrukci. Dostali jsme v podstatě pochvalu. Na úhlopříčkách do 0.5cm. Na výškách a šířkách do 1cm. Tím pádem vše jak má být, v dřevěné konstrukci nebude potřeba nic moc dorovnávat.

7. a 8.6 jsme vyčistil venkovní spáru mezi tvarovkami a zeminou, přejel jemným betonem schod v desce abych dorovnal nerovnosti tvarovek a ve spodním rohu schodu vybetonoval malý radius kvůli hydroizolaci. Pak jsem na sokl pomocí pěny nalepil XPS a to 30cm pod úroveň desky. Zbývajících 30cm budu lepit až bude dřevěná konstrukce. Je potřeba tam nechat prostor na navaření bitumenové pásky chránící konstrukci.

14. a 15.6. jsem pak natřel desku asfaltovým penetračním nátěrem a navařil pásy sklobitu (protiradonovka 4mm s vložkou ze skelných vláken) pod buduocí dřevěnou konstrukci. Tím víceméně padla. Teď sháníme okna, střešní okna, střešní krytinu a hlavně čekáme na dřevěnou konstrukci a střechu, abychom mohli pokračovat.

Náklady jsou celkové +- nějaká ta kačka a váží se i předchozímu článku. S ročním prckem prostě není nějak čas se nad PC probírat  fakturami.

Náklady

Název položkyCena
390ks ZB 30cm, 40m3 C16/20 a 4xpumpa (placeno dohromady)
110 200 Kč
Půjčovné žába, deska
2 000 Kč
Geodet ze známosti
2 500 Kč
Zemnící pásek
2 800 Kč
Sklobit G200 S 40 4 role
3 570 Kč
PU pěna pro lepení polystyrenu 12ks
1 300 Kč
Synthos XPS Prime IR 6cm, 42m2
8 520 Kč
Cement 26 pytlů, písek 4m3, štěrk 1m3
4 610 Kč
Kari 15x15 32ks
13 400 Kč
Roxory celkem 60ks průměr 10mm
5 800 Kč
Nářadí (vodováhy, sprej, nová lopata, benzín do letlampy atp. :) )
2 500 Kč
Stavební rozvaděč, voda a věci okolo
4 500 Kč
Minibagr - cca 10 hodin
2 000 Kč
Bagr a Avie 1 a kousek dne - výkop
8 500 Kč
Celkem172 200 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Katka
Jirka a Katka (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací