Úprava terénu a základové pásy

Úprava terénu a základové pásy
Příspěvek stavebníka
Zima byla mírná, lyžovat se v Čechách nedalo, tak jsem si koupil motorovou pilu a dal se do úprav pozemku.

První na řadě byly stromy u cesty, a pak po domluvě s majitelem sousední parcely i jeho stromy, které byly blízko hranice a stínily nám. O stín ani nešlo, ale byl to plevel (javor, břízy, plané třešně, staré jablko...) a překážely by i při budování plotu.

Původně jsme měli v projektu odskoky v základech - kvůli úspoře betonu a převýšení terénu (cca 1m). Nechtělo se mi s tím ale trápit, a tak jsem si odchytil jednoho šikovného bagristu, který mi terén docela srovnal do roviny. Tím jsme vyřešili i skrývku ornice.

S pásama nám přišel pomoci geodet, kdybych to neviděl na vlastní oči, tak tomu snad neuvěřím, vše sedělo na centimetr přesně... :) Byl moc ochotný a vše před příjezdem bagru i vyvápnil (říkal, že to bude možná i na dva pytle, já koupil jeden 30 kg a doufal, že to bude stačit (on myslel 5 kg :))). Měl to za chviličku a mě by to trvalo asi věčnost.

Reklama

Bagr nakonec  během celého dne vykopal základy - měli jsme je dost složité. Nechal jsem rovou upravit i terén kolem, aby se mix dostal bez problému ke všem pásům, přeci to nebudu pádlovat, když nemusím... Pěkně si s tím vyhrál a povedli se mu i všechny rohy, žádný se nesesunul. Samozřejmě mimo místa, kde byla zvětralá skála, tam se to sesunulo všude a docela dost, tak to budeme šalovat - z původně naplánované šířky 60 cm se stalo asi 100 cm. Naštěstí to bylo na minimu plochy pásů. Hlínu jsme měli na dvou hromadách - zvlášť skrývku a zvlášť z pasů, která byla kamenitá a jílovitá - tou vysypeme desku.

Náklady

Název položkyCena
Tažné na auto
3 000 Kč
Vápno
120 Kč
Bagr - kopání pasů
7 000 Kč
Geodet
4 000 Kč
Bagr - srovnání pozemku
2 100 Kč
Řetěz
250 Kč
Olej do pily
1 000 Kč
Motorová pila
3 000 Kč
Celkem20 470 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan a Žužlik
Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací