Březen 2014: Základy

Autor: Petra a Václav (7 příspěvků)
2. 5. 2014
7 komentářů
Březen 2014: Základy
Příspěvek stavebníka
Koncem února již byly dokončeny základní terénní úpravy a my jsme se již mohli pustit do příprav na základy. Na začátek března byla domluvena vrtná souprava.

Základy máme navrženy jako hlubinné piloty o průměru 350 mm a hloubce 4 m. Vyztužené roxory se šroubovicí a zalité betonem přímo do vrtů.

Ještě před samotným vrtáním bylo třeba připravit zmíněnou výztuž. Rozhodli jsme se pro svépomocnou výrobu. Objednali jsme si tedy žebírkovou výztuž, zapůjčili svářečku a s pomocí taťky jsme se dali do sváření. Vyrobili jsme celkem 23 tzv. armovacích košů. Do toho jsme slavili první narozeniny našeho Adámka.

10. března konečně již dorazila domluvená vrtná souprava. Vrtání šlo celkem ztuha.. Muselo se to nejprve předvrtat měnším průměrem a pak vrtat znovu na konečný průměr... Do vrtaných děr se osadili armatury a postupně se to zabetonovalo.

Reklama

Nabetonování do bednění na příslušnou výšku jsme prováděli v další fázi. Už jsme málem objednali papírové sloupové bednění, které by ná asi vyšlo na 8 000 Kč. Náhodou jsme se však poptali jednoho známého, co pracuje v papírnách.. zda tam něco takového nevyrábí.. mno a on nám dohodil jakési plastové roury, které jsou právě v našem rozměru a dodal nám je pouze za paušálních 300 Kč.

Důležité bylo nabetonovat piloty do přesné výšky. Dali jsme si toleranci 0,5 cm. Nejprve jsme si nivelákem určili výšky samotné výztuže, kterám musela být min o 4cm nižší než výsledná vrstva betonu. To je kvůli krytí. Roxory jsme seřezali. Následně jsme osazovali nařezané bednění. Opět jsme si nivelákem určili výslednou výšku hladiny betonu a vyznačili ji uvnitř bednění hřebíčkem.

Mezitím jsme ji ještě nechali vykopat 1 m hluboké rýhy podél pilot pod štítovými zdmi. Zem byla však tak tvrdá, že lžíce bagru tam spíše klouzala. A tak jsme si museli ještě narychlo půjčit bourací kladivo, a zem jím rozbíjet. K výztuži pilot se ještě přivařili kari sítě. Na jih máme svah, tak jsme tam museli dát nějakék bednění. Do země jsme žádné nedáváli, neb výkop držel jak vybetonovaný.

Reklama

Následně jsme tlakovým čističem očistili stávající betonové spáry a objednali jsme si beton. Do pasů jsme si objednali mix. Ten však na vše nestačil, a tak jsme si pak ještě na 2x objednali menší dávky na Avii. Z mixu jsme beton lili přímo od pasů také pomocí koryt vyrobených z již zmíněných plastových rour. Do kruhových bednění se beton házel lopatou. Na jemné dolaďování hladinek jsme již použávali lžíci a hladinu jsme kontrovali ve všech směrech vodováhou.

Bednění jsme na pilotkách ještě nějakou dobu ponechali.

Náklady

Název položkyCena
Beton a doprava
17 726 Kč
Výkopy základových zídek
2 500 Kč
Provázek, drátky
100 Kč
Půjčení sbíječky na víkend
600 Kč
Řezné kotouče na kov
198 Kč
Vrtání základových pilot a betonáž do úrovně země
155 276 Kč
Kulaté bednění
300 Kč
Elektrody a svářecí svěrky
392 Kč
Půjčení svářečky 1550 GAMA na 4 dny
1 200 Kč
Svářecí elektrody EB123 (nakonec jsme ale použili jiné)
1 015 Kč
Celkem179 307 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petra a Václav
Petra a Václav (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama