Základová deska

Autor: Jakub a Daniela (8 příspěvků)
8. 4. 2013
0 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
ČERVENEC 2012 Po zabetonování ztraceného bednění jsem objednal 2 tatry strusky (30 t) o frakci 16-32 mm, veškeré komponenty pro ležatou kanalizaci a půjčili jsme si vibrační pěch na celý víkend.

Na sobotu jsme domluvili pořádnou partu známých, kteří však zřejmě netušili, jaká dřina je čeká :-).

Hned ráno jsme se pustili do díla-bylo potřeba nabagrovanou zeminu ze základových pásů navozit pod plánovanou základovou desku a vše průběžně hutnit vibračním pěchem, který však, jak jsme záhy zjistili, nefungoval tak jak měl. Volal jsem do půjčovny a majitel mi sdělil, že zřejmě praskla pružina v noze pěchu.

Náhradní pěch zajistila ségra a zajela do půjčovny, která sice byla v sobotu otevřená, ale byla asi 30 km daleko. My mezitím navozili nějakou zeminu a odkopali prostupy pro vodu, elektřinu a kanalizaci skrz základové pásy.

Reklama

Švagr položil ležatou kanalizaci a obsypali jsme ji zásypovým pískem. Následně se vyvedly průchodky pro vody a elektřinu. No a pak se kopalo, nabíralo, vozilo a hutnilo pěchem, který už konečně dobře šlapal. Byla to celkem fuška, ale v partě 12 lidí byla legrace a práce šla od ruky.

Práci přerušil super oběd od mámy, kafíčko,nějaký ten panáček meruňky pro lepší náladu a odpoledne pár přeháňěk. Do večera se stihlo navozit skoro veškerou nabagrovanou zeminu a zhruba polovinu strusky, vše se průběžně hutnilo pěchem. Druhý den jsme v pěti lidech navozili zbytek zeminy a část strusky no a to už šlo trochu více ztuha.

Vrchní vrstvu strusky jsem několikrát projel pěchem a na ní položil kari síta, která jsme podložli zbytky ze ztaceného bednění a svázali je dohromady vázacím drátem. Svislé roxory trčící skrz zalité ztracené bednění jsme naohýbali dovnitř a spojili ke kari sítím vázacím drátem. Následně jsme 3 šestimetrové roxory usadili rovnoměrně napříč půdorysu základu a ukotvili je do takové výšky, aby podle nich šlo stavovat beton do požadované výšky základové desky - tuhle fintu mi poradil řidič mixu při zalévání ztraceného bednění a perfektně se osvědčila.

Reklama

Na den D jsem objednal 15 m3 betonu třídy C16/20 s čerpadlem. Sešlo se nás šest - já chodil s pumpou, dvě dvojice chlapů stahovalo beton dlouhou deskou a synovec rozhrnoval beton, když bylo potřeba. Vše se zvládlo za 30 min a zhruba po 3 hodinách jsem už beton zalíval vodou.

Tímto bych chtěl ještě jednou poděkovat všem co přišli pomoct. Základy nás kompletně vyšly na 117 000 Kč (částky uvedené v nákladech u tohoto článku se týkají jen nákladů k přípravě a zalití základové desky).

Náklady

Název položkyCena
15 m3 betonu třídy C16/20
30 000 Kč
kari síta
6 700 Kč
půjčení vibračního pěchu - 3 dny
2 000 Kč
2 tatry strusky + zásypový písek
4 800 Kč
ležatá kanalizace
1 000 Kč
Celkem44 500 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jakub a Daniela
Jakub a Daniela (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací