Terénní úpravy, zazimování

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
21. 2. 2013
0 komentářů
Terénní úpravy, zazimování
Příspěvek stavebníka
Terénní úpravy jsem nechtěl odkládat, protože zima se blížila a základovou desku bylo třeba pořádně přihrnout hlínou. Vzadu na pozemku bylo potřeba navozit skoro 70 cm hlíny. Taková vrstva bude dlouhou dobu sedat a také promrzá snadněji, než rostlý terén.

Doufám, že než přijde tuhá zima, tak si navážka, díky podzimním dešťům, dostatečně sedne. Na konci září jsem objednal bagr, který postupně rozvezl nashromážděnou hlínu okolo základů. Hlína tam padala po kubíkách, jako Němci do krytu. Tím se nám parcela uvolnila a bylo vidět, že zbytek parcely je stále utopený.

Po vesnici jsme vyhlásili, že bereme jakýkoliv materiál. Stavební suť, jílovitou hlínu, hlínu se sutí. Prostě cokoliv, čím bychom parcelu zvedli. Postupně nám na parcelu kamarádi, kamarádi našich kamarádů a kamarádi kamarádů našich kamarádů navozili takové množství materiálu, že už nebudeme mít s výškou terénu zásadní problém.

Samozřejmě vše má své pro a proti a tak se stalo, že se najednou u základů objevila kupa kachliček. Potom se na ní vysypala kupa hnusného jílu z nějakého vrtu a stala se z toho mňamka kaše. Také mně přivezli betony asi 1m2 o síle 20 cm, se kterými nehne ani Bivoj.

Reklama

Nu což, celkem navezli zdarma skoro 100 m3 materiálu a to se zkrátka hodí. Mňamku trochu roztáhne bagr a potom ji přikryjeme normální zeminou. Betony použiji pod suché stání pro auta. Hlavně, že mně tam nepřivezli něco toxického ze Synthesie :-)

Před zimou bylo potřeba betonovou desku zakrýt plachtou, aby voda a mráz nevydrolili příliš moc betonu. Kdyby byl beton nerovný, tak by se musel před natavením hydroizolace stěrkovat. To je na takovou plochu docela pracné a finančně nákladné. Základovou desku jsme tedy přikryli plachtou a budeme doufat, že deska přezimuje v pořádku.

Z obavy zvýšení DPH a změnou ceníku jsem objednal obvodové a vnitřní zdivo. Ještě, že tak, protože výrobce pórobetonu H+H na konci roku 2012 ukončil výrobu v ČR. Pórobeton Ytong byl bezmála o 20 000 Kč dražší. Palety jsem nechal převozit na desku a na jaře si je přesunu pomocí paleťáku na požadované místo.

Reklama

Tím pro nás stavební rok 2012 skončil. Nabíráme síly a čekáme na jaro až založíme obvodové zdivo.

Náklady

Název položkyCena
Menší plachty + vruty
300 Kč
Zakrývací plachty 8 x 12 m, 2 kusy + doprava
1 250 Kč
Terénní úpravy - JCB
4 000 Kč
Celkem5 550 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací