Šalování a betonování desky

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
22. 8. 2013
4 komentáře
Šalování a betonování desky
Příspěvek stavebníka
Díky článkům stavebníků na tomto serveru jsem na šalování základové desky použil polystyrenové desky Perimetr SD. Ušetřím něco na prknech. Označení SD znamená, že se jedná o soklovou desku s rovnou hranou bez zámků.

Perimetr je nenasákavý polystyrén a může přijít do přímého styku se zeminou. Desky mají rozměr 125 x 60 cm. Zvolil jsem sílu 10 cm.

Jelikož čistá podlaha bude o 25 cm výše než momentálně budovaná základová deska, tak soklovou část bude v budoucnu tvořit ještě jedna řada těchto soklových desek nalepených na obvodové zdivo. Výška soklu bude 37.5 cm od čisté podlahy domu a základy RD budou tímto soklem zateplené do hloubky 87.5 cm od čisté podlahy domu.

Jednu slabinu toto řešení má, a sice při natavování hydroizolace se musí polystyren chránit před plamenem, aby nedošlo k jeho deformaci. Doufám, že na jaře to pomocí nějakého krycího plechu v pořádku zvládnu.

Reklama

Na Aukru jsem levně zakoupil 360° laser značky Black&Decker.  S takovou pomůckou nám to šalování půjde samo. Á ejhle. Drobná nevýhoda oproti nivelačnímu přístroji je, že laser není za denního světla vůbec vidět.

Penetrace se prováděla Sokratem pomocí válečku. Ve volném čase jsem provedl poslední pletí záhonku desky. Nakonec příprava zářivek a čekání na šero.

Okolo 19:30 hodin už bylo možné laserový paprsek rozeznat. Ustavení do správné výšky a kontrola zabrala asi 15 minut. Potom jsme namíchali lepidlo a nanesli ho plošně na polystyrenovou desku - perimetr. Přiložením perimetru na ztracené bednění došlo k chatrnému spojení. Výškově jsme perimetr ustavili a moc na něj už nesahali, protože desky jsou docela těžké a lepidlo je drželo jen tak tak. Občas nějaká ujela, tak jsme ji museli podložit něčím, co bylo po ruce. První večer se nám podařilo usadit všechny rohy.

Reklama

Druhý večer se postupovalo od rohů do středu stěny a zvládli jsme nalepit téměř polovinu obvodu. Zbytek jsme si už troufli dodělat ve dne pomocí 2m vodováhy. Jelikož perimetr na ztraceném bednění příliš nedržel, provrtal jsem ho vrtákem 10 mm a ukotvil pomocí talířových hmoždinek o délce 160 mm s plastovým trnem. Musím říct, že bez kotvení by šalování nevydrželo tlak betonu. Nyní perimetr držel dostatečně pevně. Rohy a dořezávané desky jsem utěsnil pěnou.

Z obavy, abychom základovou desku správně stáhli a nedošlo uprostřed k prohnutí, jsme doprostřed desky připevnili železný úhelník 30 x 30 x 4 mm, který jsme pomocí provázku dali do roviny se šalováním. Tyto úhelníky nechám v desce zabetonované, což asi nebude dělat moc velkou dobrotu, ale nic lepšího nás nenapadlo. Ještě jsem si připravil ocelový profil tl. 3 mm a rozměrech 60 x 40 x 6 000 mm. Tímto jeklem budeme beton strhávat.

Konečně jsme dosáhli téměř na vrchol této etapy! Objednali jsme 22 m3 betonu C16/20. V sobotu ráno přijela betonová pumpa a první dva mixy. Beton se ukládal snadno a stačilo ho trochu vyrovnat hráběmi a potom strhnout jeklem. Další dva mixy a bylo hotovo 80% desky. Poslední mix jsme už ukládali přímo z domíchávače. Chybělo nám asi 200 litrů betonu, který se domíchal v míchačce. K večeru okolo 19 hodiny jsme desku poprvé pokropily vodou a s kropením  přestali až po 5 dnech, protože začalo pršet.

Reklama

Deska má 145 m2 a celkově stála 198 tis. Kč. Cena by určitě byla nižší, kdyby se míchal beton na místě. Na druhou stranu je třeba zohlednit, že deska je vysoká 1 m nad okolní terén a to znamená vyšší náklady na ztracené bednění a přesun materiálu.

Děkujeme všem pomocníkům!

Náklady

Název položkyCena
Beton pumpa
5 000 Kč
Beton B20 - 22.5 m3
37 800 Kč
Úhelník 4 x 6 m, 2 x roxor R 12, jakl 50x30x3 6m
1 246 Kč
Talířová hmoždinka 16 cm, 250 kusů
765 Kč
Prince Color Z301 DUO, 6 pytlů
1 216 Kč
Perimetr SD 37,5m2, 50 kusů, tl. 10 cm
8 775 Kč
Celkem54 802 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací