Základová deska

Autor: Fanda a Verča (9 příspěvků)
5. 11. 2012
5 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Etapa od prvního kopnutí do země až po zalití desky nám trvala přesně 43 dní. 26. července. Přítel s naším známým, který vlastní bagr, začali kopat základové pasy. Museli jsme se dostat poměrně hluboko, protože na našem pozemku je navážka a tedy jsme se potřebovali dostat na „pevné“ podloží. V zadní části tedy pasy mají do hloubky asi 1,7 metru na zbytku základů je to asi metr.

Poté jsme si připravili prostupy na vodu, kanalizaci, elektriku a na hadici tepelného čerpadla, natáhli zemnící pásek a mohli začít zalévat základové pasy. Zvládli jsme to nakonec ve třech, i když nám rozhánění dalo docela zabrat a měli jsme se co otáčet. Otočily se k nám dva mixy (celkem 18m3) a během hodinky bylo hotovo. 4. – 5. Srpna. O několik dní později jsme založili dvě řady ztraceného bednění a nechali si od kamaráda s bagrem odvozit kopce zeminy, které jsme předtím neprozřetelně neodkládali mimo prostor desky.

16. – 17. Srpna. Pak nastala nekonečná práce v podobě neustálého rozkopávání už zhutněného povrchu a opětovného zhutňování po položení kanalizace, vyvedení hadice na vodu a hadice na tepelné čerpadlo. Když jsme měli konečně vše zhutněno, obsypáno a zasypáno, zjistili jsme, že jsme do základů pod schody zapomněli umístit dva velké kamenné bloky. Takže opět kopání do již zhutněného povrchu. O několik dní později jsme opět zjistili nedostatek a dodělávali přisávání ke krbovým kamnům. Chybami se člověk učí. :)

22. - 23. Srpna. Po vysypání hrubým štěrkem jsme udělali šalování z extrudovaného polystyrenu.  Všichni nás strašili, že nám to beton při odlévání rozvalí, ale už jsme to viděli na několika stavbách a musím říct, že se při zalévání polystyren nehnul ani o píď, což jsme během toho laserem několikrát měřili.

Reklama

Večer před zaléváním desky jsme položili a podložili kari sítě a pro jistotu ze dvou stran zapřeli šalování z polystyrenu.

6. září jsme odlili desku (celkem 16m3). Vše bylo ve 4 lidech hotovo za dopoledne.

Náklady

Název položkyCena
brigádníci
9 300 Kč
beton - zákl. deska 16m3
24 000 Kč
doprava
660 Kč
talíř. hmoždinky
293 Kč
extrud. polystyren 5cm
4 576 Kč
kari sítě 150/150 6
8 978 Kč
prkna - bednění
1 278 Kč
bagrování kanalizace, průchodky
10 000 Kč
trubky - kanalizace
4 960 Kč
ztracené bednění 6 palet
6 500 Kč
beton na pasy 18m3
39 000 Kč
písek, štěrk, kameny
10 000 Kč
bagrování
5 000 Kč
Celkem124 545 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Fanda a Verča
Fanda a Verča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací