Zaměření domu,bagrování a betonování základů

Zaměření domu,bagrování a betonování základů
Příspěvek stavebníka
Už jsme chtěli začít bez stavebního povolení, nakonec  těsně před víkendem, kdy jsme chtěli začít, zavolala paní ze stavebního úřadu a sdělila nám, že si můžeme přijet pro povolení. ..máme ho…hurá :) Chtěli jsme si zajet vyvěsit ho na bránu, ovšem došlo nám, že náš domeček je do 150m2 a tak se jedná pouze o ohlášku. Tudíž žádný vyvěšený papír nemáme :) Nevadí.

Začali jsme první víkend v dubnu 2012. Sice pršelo, ale geodet (známý) přijel se svou polovičkou, vyndali potřebné věci k zaměření a vytyčení laviček a během necelé hodiny bylo hotovo. Během toho se tloukly ,,lavičky“. Měli jsme jich 10. Do laviček se zatloukly hřebíky, které se označili křiklavou barvou, aby je všichni viděli  a nepokáceli je.  Vyznačili jsme základy pro kopání a bylo hotovo. Geodeta jsme odměnili 2000,-Kč. Což je nádhera.

Lavičky držely pevně až do příjezdu bagru na náš mini pozemek. Bagrista (opět známý) byl velmi šikovný až jsem nechápala, že některou neporazí… Ale přeci jen se stalo, chi …naštěstí nebyla nijak moc důležitá a tak se bagrovalo dál. Opravdu jsem obdivovala jak s tím umí. Bagrovali jsme celkem hluboko (do hloubky cca  110-140cm, jak kde, pozemek je šikmo z kopce), ale tak bylo to v projektu, tak se bagrovalo. Šířka lopaty byla 60cm. Mimochodem, vybagrovanou hlínu děda ihned traktorem odvážel pryč, protože by jsme se za chvíli na pozemku zřejmě ztratili a nebyla by šance se hnout. Na pozemku 570 m2 ve tvaru jaký máme se nedá nic moc extra vymýšlet…měli jsme tady ještě navezeno 78tun písku. A taky doufáme, že nám vystačí.

Doma jsme měli zemnící pásek, který tam pár let ležel..asi někde ukradený nejspíš A tak se hodil. Svorky jsme koupili. Všemi mými silami jsme ho dovezla na stavbu, kde jsme ho srovnali. Nejprve jsme do základů položily kameny, aby neležely úplně na zemi, a na kameny potom pásek, který jsme nechali cca 2m koukat nad zem z každé strany.  Bylo hotovo, přes noc pršelo a druhý den to na stavbě vypadalo jako na tankodromu…hrůza. Ani to nevypadalo jako že se tady dělají základy…ale co…

Reklama

Půjčili jsme si druhý den bobíka a opět známého, který nám i bagroval základy.  Vlastně on si půjčil bobíka v práci a pak přijel k nám  To už jsme měli nakoupený cement. Cementu jsme kupovali  6 palet po 1,4 tun (tzn.8,4 tun ).  A tak se pracovalo…Lukáš (bagrista) jezdil, děda přihazoval kameny, taťka míchal, Jirka rovnal roxory, nařezal, zapíchal…a jeden den byl zase za námi  Příští víkend nás čeká ztracené bednění...a o tom v dalším článku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Aneta a Jirka
Aneta a Jirka (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama