Základová deska

Autor: Martin a Ivča (25 příspěvků)
1. 4. 2012
7 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Zima skončila a my jsme se už nemohli dočkat dne, kdy se budeme moct vrhnout na základovou desku. Vyzdívat ztracenné bednění jsme začali 1.3. 2012 . Tím, že jsme od čtvrt domu dělali jen jednu řadu ztracenného bednění, se to celkem urychlilo.

Ztracenné bednění se dá dělat různými způsoby. Já si vybral to, že obvody jsem vyzdil 15 cm širokým ztracenným bedněním, do kterého se pak betonovala deska. Vnitřní pásy se vybetonovaly o 10 cm níž, než bylo ztracenné bednění, do kterého se pak stahovala deska.

Všechny rohy jsme důkladně proměřovali nivelačním přístrojem, aby bylo vše v rovině. Do základových pásů jsem vyvrtával díry a zatloukal jsem do nich 10-tku roxor pro zpevnění a provázání se ztracenným bedněním. Konečnou řadu jsem potom zpevnil dokola také 10-tkou roxorem, aby se ztracenné bednění dokola svázalo.

Vnitřní pásy jsme pak šalovali fošnama, které jsme následně betonovali ručně a vyplňovali zbylými kameny, samozřejmě také o 10 cm níže, než byla výška ztracenného bednění šířky 15 cm. V průběhu jsem nechal dovést 4 tatry drceného recyklátu z betonů. Jeden den jsme se po probuzení docela zhrozili, když jsme se podívali z okna. 8.3. 2012 nám napadlo nemilé překvapení. Nás to ale neodradilo a hned ten den jsem šel zhrnovat a odhazovat napadlý sníh okolo základů, aby to lépe vyschlo a dalo se zase naplno pracovat.

Reklama

V nočních hodinách teplota klesala pod hranici 0°C, takže jsme na noc zabetonované pásy přikrývaly geotextilií. Poté přišlo na řadu dodělání odpadů, které jsme měli už nachystané po zabetonování základů. Šlo o vytažení nad základovou desku.

12.3. bylo vše nachystané pro zasypávání a hutnění základové desky. Proto jsem nelenil a domluvil bagr z firmy, kde jsem zaměstnán, aby se mohlo začít zasypávat. Do přední části, kde bylo na dosypávání zhruba okolo 50 cm jsme zasypali zbytek bincu, který nám zbyl z přebírání kamene. Následně na to po 30 cm přišel dosypat zmíněný drcený recyklát z betonů.

Po dosypání recyklátu po vršek vybetonovaných pásů a po zhutnění jsem nechal dovést ještě jemnější drcený recyklát také z betonu, kdy jsme udělali ještě vyrovnávací vrstvu, aby byla co nejrovnější plocha pro zabetonování desky. Zasypávat jsme začali v pátek dopoledne kolem 1 hodiny a v sobotu bylo hotovo s položenými karisítěmi, takže v neděli jsme měli dostatek času na zadrátkování a podložení karisítí. Nakonec jsme znovu vzali nivelák a naklepali jsme si do plochy  nařezané roxory, které jsme si dali do výšky základové desky, abysme měli snadnější stahování betonu.

Reklama

Desku jsme chtěli zabetonovat další víkend v sobotu, jenže betonárka v sobotu zatím nemíchala, takže jsme začali řešit pátek, jenže nám to nedalo a desku jsme zalili hned v pondělí. Když byla deska hotová, nesmělo chybět zpečetění naší dopolední práce... opět jsme jí betonovali s láskou a bylo hotovo.

Konečně jsme se vyhrabali ze země a viděli jsme kus naší práce za námi. Ted už hurá na zdění.   Celkové náklady na základy a základovou desku : 157 988 Kč

Náklady

Název položkyCena
Mixii na zakladovou desku 19 m3
30 779 Kč
Bagr na zavažení desky
5 000 Kč
4 tatry betonového reciklatu
3 500 Kč
Odpady na vytažení nad desku
1 047 Kč
Celkem40 326 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Ivča
Martin a Ivča (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama