Příprava a betonování zakladů

Autor: Martin a Ivča (25 příspěvků)
14. 2. 2012
0 komentářů
Příprava a betonování zakladů
Příspěvek stavebníka
Další den 11.12.2011, kdy byly vykopané základy, bylo nutné přichystat základy na zabetonování, které se konalo další den v pondělí. Tím, že jsme stavěli dřive domek sestře, která stavěla domek místo staré stodoly, která se bourala, zbylo docela dost kamenů, které jsme si převozili už v dřivější době na náš pozemek. Bylo toho 5 fůr.

Náklady na převoz byly za tatru, kterou jsem opět měl půjčenou z mojí firmy a stála nás 2100 Kč a bagr, který měl půjčený můj taťka z jeho firmy, nás stál 1400 Kč. Původně jsme měli v plánu, že si základy budeme betonovat sami, aby jsme ušetřili finance. Jenže jak čas plynul, uvědomoval jsem si, že by to bylo strašně náročné jak časově, tak na práci. Rozhodl jsem se tedy, že základy zabetonujeme mixem.

Kameny, které jsme měli nachystané, jsme si rozvozili okolo základů při kopání a naházeli jsme je tam při zalévání. Kameny jme také naskládali jednou řadou na spodek základů. Zemnící pásku jsem měl sehnanou dlouho dopředu a byla za flašku slivovičky. Dříve se zemnící páska dávala na zem a zalila se betonem. Dnes, když jsem zjištoval, jak by měla zemnící páska být spojená a dána ve výkopu, bylo tomu jinak, než kdysi.

Dnes ji chtějí prý mít v betoně a nesmí ležet na hlíně, takže jsme jí položili na naskládané kameny. Co se týče spojení,  je to prý jedno, buď se to spojí spojovacíma spojkama nebo se svaří s přesahem 10 cm. Tím, že jsme chtěli ušetřit, jsme volili spoj pomocí sváru.

Reklama

Nesměly chybět prostupy základem na kanalizaci a na vodovod s elektrikou. Na kanalizaci jsme zbyli truhlík ze dřeva a na vodovod a elektriku jsme uřízli z chráničky na elektriku, abysme se ujistili, že nezateče beton dovnitř,  utěsnili jsme kraje,  které byly u stěny výkopu a chráničky nebo truhlíku plstí a bylo nachystáno na další den.

V pondělí 12.12.2011 v 10:39 přijel první mix, bylo už celkem mlhavé počasí zejména pak k večerním hodinám. Měli jsme to omezeno tím, že se dalo zajet jedině zezadu, takže se nemohlo zajet až k přední části. To jsme však vyřešili prodloužením korytem, které jsem měl půjčené z místního JZD.

Takže se beton dostal všude tam, kde jsme potřebovali. V mezičase, když mix odjel, jsme nelenili a naváželi kotoučem kameny, které ještě zbyly na hromadě. Zbytek menších kamenů jsme nechali na hromadě, ty použijeme do ztracenného bednění.

Reklama

Tím, že jsme betonovali zároveň s kolegem, tak poslední mix k nám dojel kolem 16:15, kdy nám vezl poslední várku, kterou jsme předem tak nějak zhruba spočítali. Můžu říct, že to vyšlo tak akorád. Spočítáno jsme měli 43 m3 betonu, samozřejmě bez kamenů a kdo říká, že když tam budem průběžně přihazovat kameny, že se moc neušetří, zřejmě lže :D 

Zpracovali jsme všechny velké kameny na hromadě, kterou jsme měli přebranou a ušetřili jsme 6 m3 betonu. Na zabetonování celých základů nám stačilo 37 m3, za které jsme zaplatili 56 273 Kč.

Náklady

Název položkyCena
Beton do základů
56 273 Kč
Navození kamenů od sestry - Bagr
1 400 Kč
Navození kamenů od sestry - Tatra
2 100 Kč
Celkem59 773 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Ivča
Martin a Ivča (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama