Základové pásy I.díl

Autor: Čenda a Lenda (16 příspěvků)
9. 1. 2012
0 komentářů
Základové pásy  I.díl
Příspěvek stavebníka
V květnu 2010 nám začala další stavební etapa, i když jen další hrabání v zemi. Příprava základových pásů a vyjednání hypotéky. Také máme konečně doma stavební povolení.

Vyměřili jsme si dům, zakolíkovali a vyznačili pískem. Základy nám vybagroval náš již známý bagrista.V díře kde má být základ pod schodištěm jsme našli další překvápko, kdysi tam kdosi nechal nádobu s asfaltem, nádoba už vzala za své a asfalt se v teple začal krásně roztékat a smrdět… počkali jsme až celý vyteče a následně odstranili. 

Další dny jsme udělali provizorní plot, jen dřevěné sloupky a uzlíkové pletivo, protože nám každý chodil přes pozemek, děti s radostí hledaly poklady a vše skleněné rozbíjely a začalo nám mizet vše železné…  Plot nám dal dobře zabrat, slunce pěkně pařilo, nikde žádný stín a zatloukání taky hrozné, samý kámen, sotva jsme udělali díru, tak se nám opětovně zasypala. Natáhnout pletivo do kopce taky nic moc. Ale za dva dny jsme to spolu nějak zvládli. V zápalu práce jsme si i zhotovili další velice potřebnou záležitost – kadibudku. Nejdřív jsem se chvástala že jí postavím sama, ale už u druhého prkýnka jsem volala o pomoc :-)  Tak jsem raději přešla na ruční hrabání a vybírání kamínků, kamenů, šutrů, hadrů, skla, rozbitých tašek, řetězů, drátků, kabelů a milion dalších blbostí z horní půlky parcely, abych zkusila zasadit trávu, kde by si bezpečně mohly pohrát naše děti. Tuto práci jsem postupně dělala celý rok… a dodnes nemám úplně hotovo.

V čekání na hypotéku nám déšť ukázal co umí s vykopanou dírou… všechny pásy se postupně pěkně zasypávaly, co se jeden den vyházelo bylo druhý den zpět a možná více. Z 50cm jsme měli div né metrové pásy.

Reklama

V červenci se vše konečně vyřídilo a mohlo se pokračovat. Takže se navezl štěrk-makadam a naházel se na dno pásů. Na to nějaké kameny (čerňáky) těch máme všude dost a položil se zemnící pás k hromosvodu. Někde kde byl pás moc široký se vyšaloval. Na 2x přijel mix, který díky nakloněné cestě málem sjel na souseda a zalila se spodní půlka. Do betonu se naházelo pár kamenů, ten se následně srovnal do roviny, poměřil šlaufkou, udělali se hráběmi trošku vlnky - rýhy aby se to s další vrstvou dobře spojilo a nakonec jsme dali ve stejném rozmezí roxory.Vše tak akorát než začalo pěkně pršet.

Jinak nám moc pomohli Čendovo kamarádi z práce a dva synátoři, nejmladší alá stavební dozor :-) 

Náklady

Název položkyCena
Železo do betonu (kari síť, roxory 12,14mm, střih)
5 200 Kč
Betonová směs C12/15 -12 kubíků
22 600 Kč
Zemnící pásy
3 700 Kč
Štěrk-makadam 7 tun
1 900 Kč
Bagrista
4 500 Kč
Dřevo na stavbu (kadibudka, vrata, šalování)
1 800 Kč
Dřevěné sloupky 13ks po 6m
500 Kč
Uzlíkové pletivo 100m
2 540 Kč
Celkem42 740 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Čenda a Lenda
Čenda a Lenda (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací