Vylévání pásů a ztracené bednění

Autor: Michal a Markéta (11 příspěvků)
5. 9. 2011
1 komentář
Vylévání pásů a ztracené bednění
Příspěvek stavebníka
Po nachystání celého šalunku přišlo na řadu vylévání pásů. Nu zavolal jsem na betonárku  a na 6.8.2011 jsem objednal celkem 6 malých (4,5m3) mixů betonu B15 . První mix se dal vysypat z koryta, ale další už musely přes pásový dopravník z důvodu špatné dostupnosti k domu.

Ještě, že jsem měl domluveno více pracantů, i tak by nás mohlo být více. Jak šel beton dopravníkem, byla to rychlost a nestíhali jsme moc házet kameny, protože jsme ještě museli postupně obsypávat šalování, aby se nerozthlo. I přes to, že jsme šalování obsypávali tak v některých místech se to vybulovalo - možná jsme to trošku podcenili :-).

Po vylití 6 mixů nám ještě krapet chybělo, tak řidič zavolal na betonárku a za chvilku dovezli ještě 1,5 kubíku betonu, no stejně šel půlkubík bokem :-) po zavadnutí jsme napíchali cca co metr roxory průměru 10mm, těma byly vaztuženy i rohy domu.

Pásy jsme nechali pár dní zatuhnout a přišlo na řadu ztracené bednění. nakoupil jsem TRITREG Třinec 220x300x500 sice oproti ditonu nebo presbetonu žádná sláva na pohled, ale účel splní.  První řadu jsem podsypával tzv. suchým betonem (celkem padlo 0,9 m3 to jsem navozil vozíkem) opět z betonárky a to kvůli vyrovnání výškových rozdílů, protože při vylévání pásu to asi někde uletělo.  Po založení první řady už to byla rychlovka, pěkně podle provázku a jedna za druhou všechny řady prokládat roxory.

Reklama

V nejnižším místě vůči terénu byly 2 řady tvárnic a postupně už to šlo na 6 řad. Během skládání tvarovek jsme si s projektantem upřesnili prostupy na vodu, elektriku a kanalizaci. Skládání nám zabralo celkem 4 dny a to jen proto, že manželka chodila do práce, tak jsem musel skládat sám, nakonec jsem sehnal kamarády a rodinu.

16.8.2011 - přijely domichavače. Nejdříve jsem byl s betonárkou domluven na 14 hodin, proto jsem šel dříve z práce. Protože nám den předtím trochu popršelo, znemožnilo to přístup mixů až na pozemek. Proto jsem se domluvil s dispečerem na pumpomixu (přes pumpu prý musí jít pouze beton B20), ten ale mohl nejdříve přijet až v 16 hod. tak byl čas na kávu a ještě pozadělávat díry kde by beton mohl vytéct. bylo 16:30 a beton stále nikde.

Dispečer volal, že s pumpou musel ještě na jednu stavbu a tam se nečekaně zdržel. Po 18. hodině dorazil první mix, pumpa zatím stále nikde, ale v dáli už byl slyšet rachot tatrovky. Nakonec přijeli všichni tři najednou. Natáhli rameno s hadicí co nejdál, samozřejmě jak jinak - rameno nedosáhlo až na konec, tak jsme to museli podepírat a natahovat deskama - pakárna.

Reklama

Ještě nezačal téct beton a jeden z řidičů mě ujistil, že jestli ty tvarovky jsou nějaké obyč, tak budou praskat. Nechci tady dělat reklamu nebo špatnou pověst, ale přeložím, co jsem slyšel. Já koupit TRITREG Třinec - jedna vycházela na 24 kč bez DPH ze 603 ks praskla jedna, ale tím způsobem, že jen pukla a nerozletěla se.

Betonáři říkali že vylévali i Pressbeton a praskala každá čtvrtá, ale asi záleží jak dlouho a kde ležela. Poté co jsme nemuseli natahovat hadici už to šlo celkem dobře. Ze tří mixů zbylo asi 0,5 m3, tak jsem to vylel pod schodiště, tam to ničemu vadit nebude. Na závěr se opět zapíchalo páru roxorů co zbylo a za tmy jsme odjížděli zničení domů.

V posledním článku co se týče základové desky napíšu kompletní přehled nákladů na základovou desku.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Beton do ztrac. bednění C16/20 - 1963kč/m3
31 715 Kč
Roxory 10mm
9 802 Kč
Ztracené bednění 768ks
22 272 Kč
Beton do pásů 28,5 m3 C12/15 - 1892kč/m3
58 523 Kč
Celkem122 312 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal a Markéta
Michal a Markéta (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama