Ztracené bednění

Autor: Evča a Péťa (24 příspěvků)
4. 4. 2011
0 komentářů
Ztracené bednění
Příspěvek stavebníka
Jak už bylo napsáno v předcházejícím článku, bylo nutno dodělat pás podél 2 obvodových zdí, abychom zajistili lepší uložení ztracené bednění. Tato část se tedy dodatečně dokopala ručně a začali se zakládat rohy ztraceného bednění. Vzali jsme si týden dovolené a vrhli se na to.

Pomocí zednických šňůr natažených mezi lavičkami se našli znovu rohy a pomocí vodováhy se všechny 4 rohy založili na základových pásech. Po založení následovala kontrola a jupí – sedí to na cm přesně.

Následující sobotu jsme zorganizovali menší brigádku pro kamarády za guláš a další pohoštění. Sešlo se nás celkem 7 a po obědě jsme zbyli už jenom 4. Bednění se začalo pokládat. Tam, kde nebyly napíchané roxory se navrtaly a nabily a mezi prvním a druhým patrem jsme všude prokládali ve dvou lajnách další pruty 10mm. Napojení minimálně 40 cm a zavázání radlovacím drátem bylo samozřejmostí. Všechny nosné příčky se ještě napojily ohnutými roxory a svázaly k sobě. Nějaké roxory zbyly, proto je dáme ještě na horní patro pro lepší napojení s kari sítěmi. Ke konci práce začalo zase pršet, takže gumáky nebyly od věci.

V úterý jsme ztracené bednění zabetonovali. Nejdříve jsme si zajistili rohy a spoje nosných a obvodových zdí, aby to beton neprorazil. Po prvním domíchávači jsme byli teprve slabě za polovinou obvodových zdí a tak jsem dostal strach, že ten druhý a poslední objednaný domíchávač nebude stačit, ale světe div se, ještě nám čtvrt kubíku musel vyklopit na zahradu, neboť už se do ztraceného bednění nevlezl. Hned se to prožduchovalo, aby se beton co nejlépe rozlil (i přes použití pumpy – pro jistotu), a zednickou lžíci jsme pak beton rozhazovali mezi tvárnicemi. Za hodinu byla pumpa pryč a my jsme něco po 14 hodině měli vše hotovo.

Reklama

Zvládli jsme to ve 3, opravdu pumpu vřele doporučuji. Hned na to jsme bouracím kladivem doupravili prostupy na ležatou kanalizaci a dodělali zbytek výkopů pro položení této kanalizace pod celým domem.

Celý den krásně svítilo sluníčko, tak nám beton krásně schnul. Zbyla paleta ztraceného bednění, tak ho později použijeme jako dekoraci zahrady – ještě to potom promyslíme, jak přesně. Případně použijeme na výstavbu terasy

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Evča a Péťa
Evča a Péťa (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací