Základové pásy

Autor: Evča a Péťa (24 příspěvků)
20. 3. 2011
0 komentářů
Základové pásy
Příspěvek stavebníka
Když už jsme konečně mohli něco dělat (bylo vydáno stavební povolení), bylo 20 stupňů pod nulou a necelý metr sněhu. Museli jsme proto počkat na lepší počasí. Tuto čekací dobu jsme využili na zjišťování cen stavebního materiálu a práce.

Sehnali jsme si jak stavební materiál na hrubou stavbu tak i materiál na základovou desku. Mezitím nám stačili přivést přípojky vody a elektřiny na pozemek (nutno dodat, že si ČEZ své firmy vybírá s nerozumem, neboť firma, která nám dělala přípojku elektriky byla místy strašná).

Koncem ledna 2011 jsme měli veškerý materiál kromě krovu a střešní krytiny na pozemku a na začátku února nám přivedli na pozemek i vodu (doteď jsem jí nepustil z důvodu stálých mrazů). Ani návoz materiálu se ale neobešel bez problémů. První auto s cihlami nám na pozemku na půl dne zapadlo a muselo se vyprošťovat velkou vyprošťovací Scanií. Po tomto incidentu jsme si nechali navést materiál do jedné firmy, která nám to menšími auty přivezla. Jedno z nich nám složilo stropní vložky neumýslně na křižovatce v centru Ostravy. No i s těmito obtížemi se to povedlo. Doporučuji materiál při přebírce pěkně zkontrolovat, neboť jestli se jedná o materiál na celou hrubou stavbu, je to pěkných pár desítek palet.

Dalším krokem bylo vyměření pozemku. Toto jsme si nechali udělat jednou místní firmou. Vyměření proběhlo v naprostém pořádku, lavičky stojí, výška je správně, není co dodat.

Reklama

Další 3 týdny nebylo co dělat, neboť zase vytrvale sněžilo, ale hned při první příležitosti na kopání základů jsme neváhali a objednali jsme si JCB, které nám předtím převáželo palety z jednoho kraje pozemku na druhý (kvůli zapadlému autu). Řidič na nás čekal na předem domluveném místě na čas a hned jak přijel na pozemek, pustil se do práce. Měl ale i tak značné problémy s promočeným podložím, sem tam mírně zapadl, ale vždy si věděl rady. Zde upozorním, že kdybychom stavěli druhý RD, určitě bychom nechali umístit lavičky min. 5 metrů o výkopů. Měli jsme je blíže a to se nám místy trochu vymstilo. Bagr dílo dokončil, vyinkasoval zaslouženou almužnu, očistil se (tento úkon jsem viděl poprvé v životě, a stálo to zato) a odjel.

Následující týden jsme připravovali výkopy na betonování. Obnášelo to uložení zemnícího pásku a drátu. Osvědčila se nám metoda jiného blogera z tohoto blogu, který radil točit páskem doprotivky a ušlapávat ho. Děkujeme za tip. V rozích jsme pásek vyvedli nad zem. V projektu byl sice drát ale dle projektanta je to hlavně z důvodu lepší manipulace nad zemí. Zemnící drát jsme vyvedli pouze do technické místnosti a k výkopu k HDS. Obojí jsme připojili k zemnícímu pásku dvěma svorkami vzdálenými od sebe 50 cm. Vše se zatřelo gumoasfaltem a v místech vývodu nad zem také. Průchodky jsem zbil z desek starých skříní, ale nějak mi nedošlo je v rozích pozichrovat úhelníkem nebo aspoň deskou (během betonování se mi jedna trošku prolomila). Průchodky na kanalizaci i na přípojky se umístili do výkopů na předem stanovené místa a zajistili do zeminy, aby se nehýbali při betonování. Tento krok nepodceňujte.

Přesně týden po vykopání pásů jsme betonovali. Čekali jsme tak dlouho, neboť jsme prací povinní a není to opravdu tak jednoduché se utrhnout z práce (hlavně když pracujete pro korejce, kdo nezná, nepochopí). Den před betonáží ale začalo sněžit, s čímž jsme jaksi moc nepočítali, ale co. Teploty jsou nad nulou tak jdeme na to. V den betonáže jsme přijeli na pozemek o 2 hodiny dříve, trošku to popadalo, tak jsme spadlé bahno vybírali a přitom čerpali čerpadlem vodu z výkopu. Jakmile beton i s pumpou dojeli, šlo to raz na raz. Ani jsme pořádně nestíhali házet do betonu kameny, které jsme měli připravené.

Reklama

Nakonec místo plánovaných 18 kubíků padlo do betonu celých 23 a to jsme ještě 4 kolečka štěrku domíchali ručně přímo ve výkopu. Vše se srovnalo vodováhou. Šok ale nastal po natažení zednické šňůry mezi lavičkami. Jelikož jsem laik, nějak jsem nepočítal s tím, že když pásy vyvápníme přesně na cm, tak to nemusí vyjít. A opravdu, bohužel bagrista byl tak opatrný, že nám nepřesáhl pásy ani o cm, takže nám teď nějak rohy RD vyšly do zeminy a ne na beton. Vše se spraví během příštího týdne, kdy na těch stranách, kde problém nastal, dokopeme zbývající část a během betonování ztraceného bednění se i tato část podbetonuje. Po zalití betonu jsme nabili roxory a prozatím máme hotovo. Všechny výše uvedené akce se prováděly max ve 4 lidech. S pumpou je to opravdu pohoda. Náklady uvedeme po dokončení základové desky.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Evča a Péťa
Evča a Péťa (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama