Ztracené bednění a vylévání desky

Autor: Lenka a Pavel (9 příspěvků)
23. 9. 2010
0 komentářů
Ztracené bednění a vylévání desky
Příspěvek stavebníka
Aby nám po celém obvodu baráku vyšel jeden šár ztraceného bednění (pozemek je v mírném svahu), museli jsme spodní část zašalovat prkny. Tím jsme po zalití dostali beton do roviny.

Na vybetonované základy jsem přilepili jeden šár ztraceného bednění, do kterého padlo po čertu dost betonu! I když je pravda, že mnohem větší část padla do garáže, která je přilepená k baráku a tam jsme kvůli většímu převýšení šalovali tři šáry.

To znamená, že jsme se dostali do jedné roviny s garáží i s barákem. Hurá!!!

Vyšlo nám to docela dobře i kvůli nepromrzající hloubce základů, která bude po dosypání a zavezení všude min.105cm. Základy a ztracené bednění jsou samozřejmě provázy roxory. Protože je manžel trochu línější tvor, vymysleli s kamarádem, že vnitřní šalovky nebudou betonovat, ale betonem je zalijí spolu s deskou.

Reklama

Další týden jsme odkryli průchodky (zaplať pánbůh byly průchodný), jednou jsem vytáhli flexibil na vodu a druhou jsme začali dělat kanalizaci a odpady. Díky tomu, že barák není na rovině, máme všude nadprůměrný spád. Všechny odpadní trubky i hadici na vodu jsme řádně zapískovali a začali jsme dosypávat desku. Nakolečkovat 60 tun něčeho se manžovi nechtělo, tak jsme si na nedělní ráno pozvali JCB bagr. Domluva výborná a  pan bagrista šikovný. Začali jsme nejprve dosypávat hlušinu, potom nestandard, na to 063 a zase jsme dosypávali pískem. Všechno se hutnilo zapůjčenou deskou o hmotnosti 200kg z půjčovny, takže podklad utaženej jako beton.

Pak padlo 28 kari sítí, do kterých jsme zohybali roxory ze ztraceného bednění. A bylo vše připravené na zalití desky. Ve středu odpoledne jsme z prken udělali bednění na 10cm vysokou základovou desku, vše za pomoci niveláku, takže doufejme, že na zakládání prvního šáru cihel nepadnou tuny malty. V pátek ráno se betonárka zbavila 28 m3 betonu!

Díky vynalézavosti manžela, jak si ulehčit práci (nepodbetonoval vnitřní ztracené bedění), jsme spotřebovali na zalití desky o hodně víc betonu, než by bylo zdrávo. Pro představu, tím že vnitřní šalovky volně ležely na základovém pasu bez betonu, vznikl rozdíl mezi obvodem a vnitřkem(horní strany šalovek) zhruba 3 cm. Aby se ty prázdné vnitřní šalovky při dosypávání nezasypaly pískem a štěrkem, musel být tento materiál zhutněn zhruba 1cm pod jejich úroveň.Tzn.rozdíl zhruba 4 cm, který se logicky dolil betonem. V reálu to vypadá tak, že místo 10 cm vysoké desky, máme na většině plochy 14-16cm. Takže místo spočítaných 16-ti kubíků jsme spotřebovali 28 m3 betonu!!!!

Reklama

Dobrá rada od manžela pro všechny, když se dá jeden den ušetřit práce, tak druhý den je to o něco dražší! O hodně dražší. A nesmím zapomenout poděkovat našemu sousedovi Kamilovi a ještě Mírovi, ty tu s námi bojují!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lenka a Pavel
Lenka a Pavel (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama