Příprava a betonování desky

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
12. 9. 2010
1 komentář
Příprava a betonování desky
Příspěvek stavebníka
Červen – Červenec 2010Nastalo období zavážení prostoru pod budoucí deskou, hutnění a rozvedení kanalizace. Kanalizaci jsem postupně rozváděl v průměru 160, pak 125 a nakonec 110. Kolena jsem používal 45°, 30° a 15°, protože pro případné budoucí řešení problémů s kanalizací asi není moc dobré použít ostré kolena 90°

Jsme na jílu a tak vybagrovaný materiál není vhodné použít na zásyp. Z fotek je patrné, že materiálu pro zasypávání bylo potřeba hodně – postupně jsem nechal navézt 7 várek štěrku. Nejprve jsme odvozili velké hroudy jílu, které zbyly mezi základy po bagrování. Zbytek jílu jsme rozhrnuli a zasypali díry mezi bedněním a půdou. Domluvený bagr postupně rozvážel štěrk mezi základy a my dusali a dusali. Mezi vrstvy štěrku jsme dávali i malou vrstvu jílu, aby se dobře se štěrkem promíchala. Těsně před dokončením zavážení nastaly problémy s vibrační deskou a tak jsme hutnění dokončili až další víkend.

Když bylo vše zavezeno a udusáno, zajel jsem koupit kari sítě. Vyrábějí je necelý 1km od mého bydliště. Rozhodl jsem se koupit celý balík 50ks, protože tím se dá na jedné síti ušetřit přes 100Kč a sítě mi vystačí na desku i na strop. Bohužel zrovna nejeli a ani neměli skladem sítě s okem 150 na 150 a tak jsem vzal oka 100 na 100. No co, aspoň tam bude víc železa a bude to víc držet. Přijel jsem do prostoru pod portálový jeřáb a léty a prací ošlehaná jeřábnice mi na přívěs naložila celý balík. Při nakládání jsem měl docela strach, protože se vozejk i auto dost „potopily“. Pomalou jízdou jsem dojel domů, kde jsem polovinu sítí sundal a se zbytkem jsem odfrčel na parcelu.

Celý víkend jsme stavěli šalování z prken a důkladně jsme jej zapřeli a položili  jsme sítě a svázali jsme je. Uprostřed budoucí desky jsem po celé délce přivařil „kozičky“ na které se položí lešenářská trubka, která bude sloužit pro stahování betonu.

Reklama

Odlití desky proběhlo 30.7.2010 a to až nečekaně snadno. S mixem přifrčel opět náš „super“ řidič a tak šlo vše jak na drátkách. Díky přípravě pro lešenářskou trubku šlo stahování opravdu snadno a myslím, že na amatéry máme desku pěkně rovnou. Na desku padlo 23 kubíků betonu B20. Desku jsme nechali 2 týdny zrát a chodili jsme ji zalévat a v mezičase jsme natáhli plot kolem celé parcely. Jen v předu zatím jen na provizorně natlučené sloupky, protože pro lepší manipulaci při skládání cihel hodlám v těchto místech drátěnku shodit a sloupky vytáhnout.

Po dvou týdnech jsme desku v místech obvodových zdí a nosných příček napenetrovali (Penetral Alp) a nalepili jsme izolaci proti vodě a radonu (Elastobit GG40). Lepili jsme celý metrový pás s přesahem cca 15cm přes okraj.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací