Betonování základových pasů

Betonování základových pasů
Příspěvek stavebníka
Na třetí březnovou sobotu jsem objednal beton. Po průzkumu cen okolních betonárek větších firem, jsem zjistil, že v sousední vesnici má nějaký soukromníček mimo výroby betonových výrobků i rozvoz betonu. S cenou byl mnohem níž než ostatní, tak nebylo co řešit. Nejdřív se mu asi nechtělo v sobotu vstávat, ale nakonec přikývl.

Během týdne se mi podařilo získat a dovést přes třicet tun starých betonových obrubníků, jen byl trošku problém, že to byly celkem těžké metrové kousky. V pátek jsem ještě položil zemnící pásek do obvodu výkopu, který jsem koupil za relativně dobrý peníz od nějakého překupníka z inzerátu. Nevěděl jsem, ve kterých místech ho vytáhnout nad terén, tak jsem klikl na první odkaz v seznamu na firmu zabývající se hromosvody a zavolal tam. Pán mi ochotně poradil, že dle nějaké nové normy by mělo být uzemnění v našem případě (základy tvaru obdelníku) v každém rohu základu. Tak jsem tak učinil a navíc ještě vytáhl jeden pásek pod budoucí domovní rozvaděč. Jako prostup pro vodu jsem pouze napříč pasu zakopal plastovou chráničku. A prostup pro vyústění kanalizace (DN160) jsem nachystal akorát větší troubu (DN250), kterou později ponořil do betonu a byla dlouhá na šířku celého pasu. Plyn musí jít do domu dle normy nad terénem a přívod elektřiny bude pouze zasekaný v cihle, protože před vchodem bude domovní rozvaděč. Otec mi ráno přivezl staveništní rozvaděč, který zapůjčil od známého eletrikáře, tak ho rovnou umístlili pod sloup NN, který stojí na mém pozemku a odtud bude později proveden ČEZem svod. Nutno podoktnouti, že jsem také, jako všichni ostatní zaplatil 500,- Kč za 1 A.

Po nezdařeném plánu udělat z pergoly stavební boudu, jsem nakonec sehnal pěknou maringotku, skoro jak v cirkuse, kde později našlo místo spoustu nářadí, materiálu, ale i nocleh pro brigádníky. Těch přijelo v sobotu ráno kolem sedmé hned šestnáct. Než přijel mix, tak jsme obrubníky rozbíjeli na půl a roznášeli kolem výkopů. Mix přijel na čas a práce se rozjela na plno. Beton jsme roztahovali pomocí lopat a snažili jsme se do něho pěkně skládat obrubníky. Výšku jsme opět hlídali nivelákem. Když bylo všude betonu akorát, tak po našem špatném odhadu zůstával v mixu pořád ještě jeden kubík. Jelikož nebyl až tak řidký, rozhodl jsem se, že ho vylijeme do vnitřích pasů (pod nosné zdi) a místo dvou šárů ztraceného bednění už dám pouze jeden. A taky se tak stalo. Mezitím co ostatní obědvali, tak já jsem jsem se snažil pomocí hliníkové 3m latě zahladit beton úplně do roviny, abych nemusel ztacené bednění později podbetonovávat. Nakonec jsme po metru zapíchali 100 metrových kusů roxorů pr.10, které jsem našel ve sběrovém dvoře úplně nové. A bylo hotovo.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal a Martina
Michal a Martina (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací