Teplovzušný panel - výsledky

Autor: Hans (5 příspěvků)
29. 4. 2020
0 komentářů
Teplovzušný panel - výsledky
Příspěvek stavebníka
Montáž se podařila a dostavily se výsledky.

Nakonec jsem osadil ventilátor 120x120 mm, který dává okolo 50 m3/h. Vzhledem ke zvýšenému průtoku vzduchu se trochu snížila teplota na výstupu. Uvažuji se vstupními hodnotami 10°C a 60% vlhkostí. Pokud je jasno a slunce svítí +- přímo na panel, vzduch na výdechu má 40 °C a pod 10% vlhkost. Zajímavé jsou i hodnoty, pokud je zataženo. I tak dokáže panel zvednout teplotu nasávaného vzduchu o cca 10 °C, ale průtok je značně snížen. Místnost má přibližně 55 m3 a teplota se po instalaci panelu zvedla přibližně o 5 °C.

Teplovzušný panel - výsledky

Jelikož se jedná o rekreační objekt, nebylo primárním účelem zvednout teplotu na komfortní úroveň. Pouze jsem se snažil vymyslet jednoduchý způsob, jak v místnosti snížit vlhkost a zároveň zabránit teplotám klesnout pod bod mrazu v zimním období.  S jarními teplotami jsem si uvědomil, že nemám vymyšlenou variantu na léto, kdy bude venku 30 °C a teplo uvnitř bude nežádoucí. Nejdřív jsem přemýšlel nad zakrýváním panelu, ale tahle varianta je nepraktická a hlavně nevzhledná.

Reklama
Teplovzušný panel - výsledky

Řešením bude díra v polykarbonátu, do které vložím uzavíratelnou klapku. V létě uzavřu výdech do interiéru a otevřu výdech do exteriéru. Tím pádem bude zajištěno stálé větrání a panel poběží celý rok.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací