Jak připravit kabeláž pro drátový domovní zvonek s kamerou

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
9. 7. 2019
0 komentářů
Jak připravit kabeláž pro drátový domovní zvonek s kamerou
Redakční článek
Mnoho rodinných domů používá bezdrátové zvonky. Pokud se však rozhodnete pro videotelefon nebo jednoduše nechcete myslet na výměnu baterií, podívejte se, jak připravit kabeláž pro drátový zvonek nebo video telefon.

Co je třeba propojit

Pro komunikaci mezi zvonkovým tlačítkem (dveřní stanice), umístěným obvykle na fasádě či oplocení domu a domovním video telefonem, se nejčastěji používá propojení pomocí kabelů UTP nebo SYKFY 5 × 2 × 0,5. Videotelefon umí otevírat také například vstupní branku či vjezdová vrata.

Pro každé z těchto zařízení bude nutné mít připraven další kabel, například SYKFY 2 × 2 × 0,5.

Venkovní tlačítko je napájeno z videotelefonu umístěného v interiéru. Vnitřní stanici je možné napájet dodaným 12V adaptérem, který je obvykle součástí balení a připojuje se do standardní zásuvky na 230V nebo si ve stěně připravit vlastní kabeláž vedoucí od monitoru do domovního elektrorozvaděče a trafo umístit tam. Díky tomu můžeme mít monitor připevněný pohodlně na stěně ve výšce obvykle 155 až 170 cm a všechny kabely mít skryté ve zdi.

Napájení monitoru z rozvaděče

K napájení monitoru z rozvaděče můžete propojit monitor a rozvaděč kabelem SYKFY 2 × 2 × 0,5. Do rozvaděče bude nutné umístit stejnosměrný zdroj na 12V na DIN lištu.

Shrnutí

SYKFY 5 × 2 × 0,5 - mezi vnitřním monitorem a venkovním tlačítkem SYKFY 2 × 2 × 0,5 - mezi vnitřním monitorem a domovním rozvaděčem.

Stejnosměrný zdroj na 12V na DIN lištu do rozvaděče volitelně: SYKFY 2 × 2 × 0,5 - mezi vnitřním monitorem a vstupní brankou volitelně: SYKFY 2 × 2 × 0,5 - mezi vnitřním monitorem a vjezdovou bránou Domovní videotelefony se dají pořídit v cenách od jednotek tisíc korun.

Výjimkou ovšem nejsou ani sady, za které zaplatíte klidně i přes deset tisíc.

Reklama

Galerie

Jak připravit kabeláž pro drátový domovní zvonek s kamerouJak připravit kabeláž pro drátový domovní zvonek s kamerouJak připravit kabeláž pro drátový domovní zvonek s kamerou
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací