Rozvody vody a odpadů

Autor: Andrea a Michal (21 příspěvků)
14. 3. 2015
0 komentářů
Rozvody vody a odpadů
Příspěvek stavebníka
Než nás na stavbě zastihne zima, rozhodli jsme se, že pokud nebude mrznout, pokusíme se stihnout udělat rozvody vody a odpadu. Bohužel jak to tak bývá, né vše se daří a vodák nám nejdříve vysekal šlicy na vodu a odpady a v zápětí se nám nechal 6 týdnů zapírat, tzn. že jsme se ocitli v situaci, kdy jsme museli narychlo sehnat někoho jiného. Naštěstí náš topenář je i vodák a tak jsme ho oslovili. Do 14ti dnů od domluvy se pustili do práce. A za týden bylo hotovo.

Nejdůležitějšími místy byla kotelna, koupelna a kuchyně. Pro záchody, wc a pračku jsme nechali udělat dvoje rozvody vody - pro vodu městskou a vodu z naší zádržné nádrže na dešťovou vodu. Zároveň se pro koupelnu a hlavně kuchyni, která je 15m od kotelny, nechali udělat zpětnou cirkulaci teplé vody, která funguje tak, že než si člověk pustí vodu, zmáčkne tlačítko, voda se prožene oběhem a z kohoutku poteče teplá voda bez čekání na odtečení studené.  

V kotelně máme přípravu pro zplynovací kotel, bojler, akumulační nádrž a rozvody do garáže a do domu vč. vyvedení všech sítí pro případné obytné patro. V garáži bude umístěno umyvadlo, nechali jsme udělat přes celou garáž rozvod teplé i studené vody. Zároveň bude v garáži přepínání mezi městskou a domácí vodou vč. darlingu. 

Dlouho jsme řešili zda na samostatném záchodě necháme udělat umyvadélko, prostory nám to až tak štědře neumožňují, ale nalezli jsme kompromis, a skutečně se nám malé šikovné umyvadélko na záchod vejde. Pro samotnou výšku vody bylo nutné vybrat konkrétní výrobek. Záchody jak na samostném tak v koupelně pořídíme závěsný, takže nás čekalo dozdění těchto záchodů, což se povedlo a vypadá to moc dobře. V koupelně máme přípraveno pro pračku vč. pračkového sifonu, dvojumyvadlo s jedním odpadem, rohovou vanu 150 x 95cm a rohový sprchový kout, kde jsme se nakonec dohodli na mramorové vaničce a sprchové konstrukci. Důležité bylo vybrat si baterie. Měli jsme dilema zda podomítkové nebo termoregulační, nakonec jsme vybrali vkusné termostatické hlavice jak do vany, tak do sprchového koutu. S topenářem bylo důležité ještě dořešit umístění topného žebříku vč. zásuvky pro elektrikáře. 

Reklama

Vodu jsem se v domě rozhodli vést zdma. Sice v současné době mnozí upřednostňují vedení vody podlahou, ostatně měli jsme to tak v plánech původně nakreslené, ale v případě že podlahy zalejeme anhydridem, moc by se nám do podlah zasahovat nechtělo, kdyby se něco stalo. 

V kuchyni jsme rozmýšleli digestoř. Téma byl druh digestoře, nakonec jsme se shodli na vestavné do skříňky s odvodem nad střechu vč. odvodu kondenzátu do odpadu. Pro myčku nám vodák připravil myčkový sifon. Na vývodech odpadů do patra nám na dvou větvích vodách instaloval čistící kusy pro případné čištněí kanalizace.

Vzhledem k tomu, že máme trubky na fest ve šlicech, rozhodl se vodák pro řešení zahnutí trubek do umělých zatáček, kvůli rozpínání trubek.

Reklama

Pro omítky bylo důležité rozvody zaházet a ještě raději přesíťovat perlinkou a lepidlem.

Náklady

Název položkyCena
tlaková zkouška
500 Kč
práce (voda, kanalizace, zavěšení wc)
11 000 Kč
kemper frosti
2 862 Kč
materiál (kolena, sifon, čistící kusy, zátky, redukce, odbočky, přechodky, šroubení)
9 684 Kč
2 závěsné wc moduly
7 600 Kč
150m izolace
2 850 Kč
150m rour 20,25,32
5 000 Kč
Celkem39 496 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andrea a Michal
Andrea a Michal (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama