Odpady a část rozvodu vody

Autor: Honza a Gabča (9 příspěvků)
18. 4. 2013
6 komentářů
Odpady a část rozvodu vody
Příspěvek stavebníka
Protože přestavbu děláme za současného provozu domu, je to "malý rozsah", tak nemám ani projekt. Museli jsme práce rozplánovat, aby se v něm stále dalo fungovat a bydlet.

V prosinci jsme začali s vykopáním a natažením odpadu do vlastní jímky, ze které si odpad vozíme na louky a pole. Použili jsme plastové odpadní roury 125mm průměr.

Sice se to zdálo instalaterům, se kterými jsem to konzultoval, málo, ale podle nás to stačí. Dále mi navrhovali udělat větrací rouru vyvedenou na půdu, která bude odvětrávat odpad a současně vyrovnávat podtlak při spláchnutí. Zkušenost s tím sice nemám, ale doptal jsem se kolegů a známých a kromě zápachu, který je kolem odvětrání docela nesnesitelný jsem nezjistil výhodu.

Jeden kamarád má dokonce v domě oba způsoby se stejnými záchody a rozdíl kromě smradu kolem domu z odvětrání prý při splachování taky nepoznal. Takže rozhodnutí bylo jasné. Vzhledem k tomu, že jsme kvůli délce vedení a spádu byli jen 60cm pod zemí, raději jsem roury obložil vatou.

Reklama

Rozvod odpadů po koupelně jsme si taky natáhli sami. Bylo to jako skládačka. Průměr trubek 50mm. Dohady byli trošku kolem kanálku v koupelně. Já jsem ho tam chtěl, přítelkyně nikoliv. Důvodem má být fakt, že podlahové topení ho časem vysuší a může začít páchnout. Prosadil jsem ho, že ho klidně budu zalévat nebo ho zruším.

Na rozvody vody jsem si netroufnul. Přece jen nechci, aby to časem začalo protékat a pak to ve zdech hledat. Takže jsem to svěřil instalatérům i s přípravou a zapojením modulu na závěsný záchod. Zazdění už jsem si udělal sám. Pak už jen vše nafotit, zaměřit a mohl jsem rozvody zaházet maltou.

Záchod jsme nejdříve chtěli klasický kombik, hlavně kvůli dost drahým závěsným. Po konzultaci s instalatéry mně o výhodě investice do závěsného přesvědčili. Chtěl jsem tedy použít český Alca plast, ale i to mi rozmluvili a přesvědčili o investici do německého Geberitu, který je odzkoušený a údajně je špičkou v tomto oboru. Uvidíme za pár let.

Reklama

Myslím si, že pro nás bylo velkou výhodou, že máme vše do koupelny nakoupené a zpracovaný 3D návrh, takže jsme přesně věděli, co kam přijde a kde to má odpad a přívod vody a třeba i roztoče vodovodních baterií, které se údajně mohou lišit. Faktické využití a puštění vody do vedení bude až po přípravě rozvodu v celém domě a odstavení stávajícího vedení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Gabča
Honza a Gabča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací