Topení

Autor: Martin a Ivča (25 příspěvků)
19. 2. 2013
105 komentářů
Topení
Příspěvek stavebníka
Představu o vytápění našeho domu už jsme tak nějak měli. Měl to být krb s výměníkem v kombinaci s plynem. Vždycky jsme chtěli mít krbovou vložku v obýváku, vždycky se nám to líbilo.

U krbu se dá dobře relaxovat. Když krbovou vložku, tak jedině s výměníkem a další věcí - oboustranně otevíratelnou.

Situovali jsme už od začátku kvůli tomu i rozmístění místností v domě. Chtěl jsem přikládat z technické místnosti, ve které by měl být veškerý hrubý nepořádek - umýt ruce, převlíknout - to byly naše požadavky.

Sice krbová vložka stála docela dost peněz, ale jsme rádi, že jsme do toho investovali. Pak jsme přemýšleli dál, když krbovou vložku s vytápěním, tak jsme s tím chtěli vytápět dům a zároveň ohřívat teplou vodu na koupání. 

Reklama

Tím pádem nám vyšla akumulační nádrž, která je rozdělena na půl na ohřev teplé vody a na topení. Velikostně jsme vybrali zlatej střed - 600l. Větší by byla samozřejmě lepší, ale už jsme celkem řešili finanční stránku, aby nám vyšla hypotéka.

Další otázkou bylo, jaké topení. Věděli jsme, že chceme podlahové topení v obýváku, kuchyni a koupelně. Zbytek místností měly tvořit radiátory.

Hodně jsme nad tím uvažovaly o komfortu podlahového topení a radiátorů. Firma, která nám dělala topení, nám nevymlouvala variantu topení podlahového spolu s radiátory, ale bylo by to prý složitější na zapojení v kombinaci s akumulační nádrží.

Reklama

Nakonec jsme se tedy rozhodli pro podlahové topení po celém domě z důvodu komfortnějšího účinku a tepla od noh, žádné radiátory nikde nepřekáží a výše teploty, která je potřeba do podlahového topení, tj. max 40 stupňů. Radiátory jsou pouze v garáži a dílně. Sice jsou omezeny teplotou max. 40 stupňů, ale i přes mrazy bylo v garáži krásných 10-15 stupňů. Plynový kotel stačí tedy ten nejjednodušší. Obyčejný kotlík na doohřívání akumulační nádrže.

Další druh topení jsme zvolili v koupelně, kde jsme si dali ještě podlahové elektrické topení, které budeme využívat hlavně v období, kdy bude v domě teplo a nezapne podlahové topení.

Co se týče krbové vložky, tak jsme šli už i do automatické regulace hoření. Hlídá si to přes čidlo, které je umístěné v kouřovodu a automaticky si to reguluje přívod vzduchu, tím dřevo shoří co nejideálněji, ani ne rychle, ani ne pomalu.

Reklama

Další výhodou je, že nemusím často čistit sklo. Nevylučuju nějaké začouzené rohy, ale když se sklo zašpiní, stačí přiložit trochu více dřeva a plamen ho krásně vyčistí, pak už jen klapka udržuje ideální ohniště.

Jednou z věcí u automatické regulace je ještě ta, že po shoření upozorňuje zvukovou signalizací další přiložení. Takže se ani moc nestarám o oheň, až uslyším pípání, jdu přiložit.

Krbovou vložku jsme si obezdívali sami. S konzultací odborníků, co nám dělali topení na klíč, jsme obezdili krb liaoperem a super izolem. Z důvodu, aby nebylo moc teplo v obýváku, jsme obezdili konečnou vrstvou 5cm ytongem. Celou přední část chceme obložit štípaným kamenem, ale to nás teprve čeká :-).

Náklady

Název položkyCena
celkové náklady na topení
299 786 Kč
Celkem299 786 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Ivča
Martin a Ivča (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací