Rozvody elektriky, vody a kanalizace

Autor: Evča a Péťa (24 příspěvků)
1. 2. 2013
3 komentáře
Rozvody elektriky, vody a kanalizace
Příspěvek stavebníka
  V lednu 2012 jsme ohledně rozvodů elektriky, vody a kanalizace poptali pár firem a nakonec jsme se rozhodli svěřit elektriku kolegům od švagra a vodu, kanalizace a posléze i topení a podlahy místní instalatérské firmě.

Co se týče elektriky, kluci pracovali zcela samostatně, před samotným začátkem prací jsme si prošli všechny pokoje a označili na zeď, kde budou jaké vypínače a zásuvky a podobné věci. Jediné, co jsme mohli zaznačit až později bylo schodiště a záchod dole, neboť schodiště ještě nebylo hotové.

Kluci potom pomocí drážkovačky udělali drážky a natahali kabely. Po domluvě jsme udělali zvlášť rozvodnou skříň do garáže – tento krok se nám vyplatil, neboť prvně uděláme omítky v baráku a až posléze v garáži a kdyby to bylo všechno dohromady, tak bychom nemohli udělat čistou elektriku.

S vodou a kanalizací také nebyly bůhvíjaké problémy. Kluci sice museli některé trubky předělávat, ale hlavně z našeho rozmaru. Nechali jsme si rovnou udělat přívod vody i pro budoucí „Americkou“ ledničku, ze které chceme čerpat čerstvý led a tříšť :-).

Reklama

Asi největší oříšek byla nakonec kanalizace nahoře, neboť jsme si vlastním rozhodnutím posunuli nenosnou příčku záchodu, museli vodaři nějak vyřešit problém s napojením na kanalizaci v základové desce. Nakonec museli vybourat pár stropních vložek, abych trubky dostali pod stropem do technické místnosti a tam potom do kanalizace. Celé je to teď zakryté 5cm polystyrenem a nic není vidět a doufám, že ani slyšet.

Kanalizaci potom kvůli odvětrávání dovedli zatím až do půdních prostor. Posléze jsme odvětrávání napojili přes štít ven z baráku, abychom nehromadili výbušný metan v baráku.

Čistá elektrika - Po dodělání všech omítek i v 2NP kluci naběhli a spočítali, kolik bude potřeba vypínačů, zásuvek a další udělátek. Navymýšleli jsme si toho opravdu hodně, ale co, jednou je to elektrika minimálně na 25 let, tak at je toho hodně a všude.

Reklama

Tvar jsme si vybrali asi jako skoro každý od ABB tango a barvu jsme skombinovali slonovou kost a béžovou. Barva dvojzásuvek ale musela nakonec zůstat béžová, neboť dvojzásuvky se v kombinaci nedělají. Do obýváku, ložnice a dětských pokojů nám navedli internet a televizi, vše vyvedli na půdu.

Na půdě dodělali jednu zásuvku a 2 světla. Další jejich akci jsem zorganizoval na vypínače a zásuvky do kuchyně. Museli jsme si dle už přesného plánu rozkreslit na zeď kuchyně jednotlivé spotřebiče a kluci k nim potom přivedli zásuvky a vypínače. Rovnou nám i připravili drát na čidlo budoucího solárního panelu.

Ke konci května jsme je ještě požádali i o hromosvod a ejhle, za jeden den to kluci krásně sfoukli a může nám blesk mlátit do baráku jak chce :-)

Reklama

Vodu, čili napojení na budoucí zařizovací předměty jako umyvadlo, WC nebo sprchový kout kluci zvládli udělat samozřejmě až po čistých omítkách. Pořád jsme po domluvě něco někam přemisťovali, takže nakonec se nám to trošičku prodražilo, ale dobré, už je to hotové a nestěžujeme si :-)

Náklady

Název položkyCena
Stavební dozor
700 Kč
Rozvody vody a kan.
22 000 Kč
Revize hromosvod
1 371 Kč
Elektrika celkem
100 000 Kč
Celkem124 071 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Evča a Péťa
Evča a Péťa (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací