Vytápění plynem 2. část

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
23. 11. 2012
1 komentář
Vytápění plynem 2. část
Příspěvek stavebníka
Vraťme se k turbokotlům, které si získávají každoročně stále větší procento trhu. Jejich technické provedení se řídí speciálním předpisem, který řeší nejrůznější detaily jako například minimální vzdálenost vyústění od okna atp.

Turbo provedení kotle je ve srovnání s kotlem komínového provedení dražší, a to až třeba o 30%, s tím je třeba počítat. Prodraží se díky uzavřené spalinové komoře, systému odvodu spalin a vestavěnému ventilátoru.

Vytápění plynem 2. část

Pokud zvolíme plynový kotel, můžeme vybírat mezi teplovodním a kondenzačním. Teplovodní kotle jsou tradiční a levnější zařízení. Kondenzační kotel je sice zatížen vyšší počáteční investicí, avšak z dlouhodobého hlediska je výhodnější. Kondenzační kotle mají vyšší výkon, neboť využívají latentní teplo, to znamená teplotu odcházejících spalin.

Reklama

Při pořízení opravdu kvalitního kondenzačního kotle lze ušetřit ročně až 25% nákladů na vytápění. Předpokládá se, že počáteční investice do kondenzačního kotle by se měla ve srovnání s investicí za kotel konvenční vrátit do pěti let.

Vytápění plynem 2. část

Důležitým předpokladem pro spokojenost s kondenzačním kotlem je volba větší plochy topných těles. Jejich použitím vzniká vyšší teplotní spád a tím pádem lze maximálně zhodnotit veškeré přednosti kondenzačního kotle. Často se také pracuje s úpravou již vzniklého a používaného otopného zařízení, aby se navýšila účinnost kotle. Může se například zvýšit objem vody v otopném systému, a to tak, že se přidá další těleso radiátoru.

Reklama

Stejnou službu může udělat i nově nainstalované podlahové vytápění například v předsíni. Všemi těmito úpravami ve výsledku dosáhnete většího ochlazení otopné vody na její zpáteční cestě do kotle.

Vytápění plynem 2. část

Nezapomeňte, že seřízení a další údržbu kondenzačních kotlů musí provádět jedině servisní technici vybaveni speciálními přístroji na měření CO2.  

Reklama
Vytápění plynem 2. část

Při pořizování kotle zvažte také způsob regulace výkonu kotle. Jsou dva základní typy regulace: plynule regulovatelný a dvoubodový. Ten dvoubodový má pouze dvě alternativy - vypnuto a zapnuto. Tento systém je nejčastěji používán u stacionárních kotlů.

Možnosti všech spotřebičů v domě však dokáže mnohem pružněji, ale hlavně ekonomicky využít kotel s plynulou regulací. Pro udržení zvolené teploty je nutné řízení kotle v závislosti na dvou faktorech - čase a požadovaných teplotách.  

Vytápění plynem 2. část

Kotle rodinných domů se obvykle vybavují ekvitermními regulátory, ty totiž dokážou plně zohlednit tepelné vlastnosti objektu a umí teplotu uvnitř optimalizovat na základě hodnot získaných za pomocí čidel na vnější straně objektu.

Zuzana Bohdalová Foto: heatandplumb.com, dhs-uk.com, buzzle.com, poweronsite.org,  directindustry.com, boilerstoves.co.uk.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama