Vytápění plynem 1. část

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
21. 11. 2012
0 komentářů
Vytápění plynem 1. část
Příspěvek stavebníka
Z hlediska spalování má jako přírodní plynné palivo největší význam zemní plyn. Při dodržení všech bezpečnostních podmínek je zemní plyn vzhledem k poměrně vysokému tlaku vhodný  k dopravě plynovodními rozvody, a to na neomezené vzdálenosti.

Zemní plyn je přírodní plyn s vysokým obsahem metanu. Je asi 2x lehčí než vzduch a  2x výhřevnější než svítiplyn. Je však výbušný a nedýchatelný. Ale protože neobsahuje oxid uhelnatý, není jedovatý. Jestliže se používají plynná paliva v budovách, musí být vyloučena možnost úniku plynu tak, aby nebyly dosaženy výbušné koncentrace. A právě z těchto důvodů je dobré opatřit místnosti, v nichž se nacházejí spalovací zařízení na plynná paliva, indikátory úniku plynu.

Vytápění plynem 1. část

Zařízením určeným k výrobě tepla pro vytápění rodinných domů jsou nejčastěji nástěnné kotle spalující zemní plyn. Plynné palivo se v těchto spotřebičích spaluje prostřednictvím  nízkotlakého atmosférického hořáku. Ten odevzdává uvolněné teplo z paliva přes teplosměnnou plochu výměníku tepla do teplonosné látky. Škodliviny vzniklé tímto způsobem spalování jsou odváděny do komínového tělesa.

Reklama
Vytápění plynem 1. část

Nástěnné kotle na plyn s tepelným výkonem do 50 kW se definují jako plynové spotřebiče. Kotle, které jsou určeny pouze k výrobě tepla pro vytápění, se vzhledem k odevzdávání tepla  teplonosné látce připojují výhradně na teplovodní otopné soustavy. Vzduch potřebný ke spalování se nasává buď z místnosti, ve které je kotel - v tomto případě mluvíme o  otevřeném spotřebiči  anebo se vzduch  nasává z průduchu či šachty, pak mluvíme o  uzavřeném spotřebiči.   

Vytápění plynem 1. část
Reklama

Základní ustanovení lokálních spotřebičů na plynná paliva udává ČSN 06 1401. Kotle na plynná paliva pro ústřední vytápění zpracovává ČSN EN 483. Zásady provozu plynových zařízení jsou upraveny ČSN 38 6405.

Vytápění plynem 1. část

Před zakoupením kotle je nutné vědět, zda bude sloužit pouze k vytápění anebo i k ohřevu teplé vody. Pro variantu s ohřevem vody je vhodné zvolit nejrozšířenější a investičně nejlevnější průtokový kotel. Průtokový ohřev je lepší zvolit pouze pro menší množství ohřívané vody.  Pro ohřev velkého množství vody je lepší použít nepřímý ohřev.

Reklama
Vytápění plynem 1. část

Jestliže jsme zvolili vytápění plynem, bude nutností vyvložkovaný komín. Jestliže takto upraveného komínu nelze využít, zvolte kotel s nuceným odtahem spalin, tzv. turbo. Má speciální dvojité nebo trojité potrubí určené k nasávání vzduchu a odvod spalin, nebo může mít systém děleného odkouření. A právě tento systém děleného odkouření umožňuje větší variabilitu umístění kotle, aniž by vás omezovala čtyřmetrová povinná délka odtahu spalin, která omezuje trubky dvou nebo třívrstvé.  

Vytápění plynem 1. část

Článek pokračuje 2. částí

Zuzana Bohdalová Foto: homeklondike.com, swm.de, ehomecomfort.com, constructionphotography.com, airflexltd.com, mapawatt.com, directory.ac.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama