Rozvody pro topení, přívod plynu

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
6. 11. 2011
0 komentářů
Rozvody pro topení, přívod plynu
Příspěvek stavebníka
Září – říjen 2011 - Jelikož původní topenář mi nezvedal telefon, tak jsem trochu rozhodil sítě a zjistil jsem, že si prakticky všichni berou za práci cca 1500 za radiátor a kotel,. Nakonec jsem si od známých v hospodě nechal doporučit topenáře z okolí. Má výbornou pověst a navíc se jako jeden z mála často proškoluje na nové technologie, normy apod. a prý je opravdu férový.

Hned při první návštěvě mi zdrbnul umístění vedení plynu v blízkosti domu = nutno předělat. Jinak jsme si řekli, co a jak a já svolil s rozvody z hliníkoplastu (AL-PEX) s lisovanými tvarovkami – vyjde levněji než měď. Domluvili jsme se, že s pracemi začne cca za 14 dní. Po té jsme se sešli ještě jednou před plánovaným začátkem prací a domluvili jsme se, kde budou jednotlivé radiátory, konvektor a kde bude napojení podlahového topení, aby nakoupil potřebný materiál.

Taky jsem vyjádřil obavu nad navrženými výkony jednotlivých radiátorů v projektu a ukázal jsem mu svůj návrh vypočtených výkonů (už započítaný kondenzační kotel – tzn. výkon radiátorů navýšen 1,5 násobkem výkonu radiátoru při použití klasického plynového kotle). Topenář mi potvrdil, že návrh z projektu je nic moc a že můj výpočet je slušný. Takže vývody později udělal dle rozměrů nově navržených výkonů radiátorů.

Jelikož přívod plynu nebyl v zemi uložen dle norem, musel jsem část vedení vykopat. Tam topenář provedl napojení opět hliníkoplastovou trubkou a zavedl skrz zeď přímo do kuchyně a tady rozbočil a zavedl do technické místnosti. Jinými slovy klasická plastová trubka může být vedena nejblíže 1m od domu a pak musí být ve fasádě přepojena na kov, který musí vést vně zdí. Oproti tomu ta hliníkoplastová hadice může jít klidně podél domu, ve fasádě, v podlaze, ve zdi apod. Vřele doporučuju.

Reklama

Takže topenář provedl rozvod plynu (osadil i regulátor tlaku v antoníčku) a provedl rozvody topení. Vše včetně tlakové zkoušky. Nakonec nechal potrubí topení natlakované, aby bylo při omítání na manometru ihned zřejmé, že třeba zedníci někde něco poškodili.

Hned nám také doporučil do zádveří designový radiátor se zrcadlem – http://www.isan.cz/cs/produkty/melody/f10_l/ a trošku nám kvůli výkonu a víření prachu (při použití ventilátoru) vymlouval konvektor před francouzským oknem. K vytopení celé místnosti jsou nadimenzované samotné radiátory, takže výkon konvektoru je v pohodě a ventilátor nemusíme zapínat, když uvidíme, že to víří prach.

Prostě se nám zdá, že před tak velkým oknem by mělo nějaké topidlo být.

Reklama

Také při diskuzi o podlahovém vytápění, které se nám také líbí, ale nemusíme jej nezbytně mít, navrhl vykašlat se na drahý centrální směšovač a použít pouze dva malé samostatné okruhy. V koupelně a tech. místnosti zasekal ve zdi otvory, kam natéčkoval od hlavní trasy vývody, kam se umístí malé termoventily a napojí se podlahovka, která bude v koupelně a společná na záchodě a v zádveří. Při tomto řešení může být hadice v podlaze max. do délky 12m, ale to by v našem případě mělo stačit.

Zapomněl jsem dodat, že v prodlevě před nástupem topenáře jsem ve všech místnostech s výjimkou obýváku napenetroval podlahu a dolepil jsem IPU. Jen v obýváku jsem udělal jen něco přes metr pruh u zdí. Uprostřed jsem ponechal místo na těžké věci, které by se do IPY zbytečně zarývaly (kamna apod.).

Také jsem v tomto období obezdil Geberit.

Reklama

Zatím jsem byl s topenářem spokojen, takže pokud by chtěl někdo ze Slánska nebo Kladenska kontakt, tak tady je (dělá vodu, plyn a topení): Miroslav Kédl - www.kedl.cz  

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací