Rozvody topení

Autor: Janina a Vašek (30 příspěvků)
24. 11. 2010
0 komentářů
Rozvody topení
Příspěvek stavebníka
Po doštukování jsme se vrhli na další rozvody - tentokráte topení. Způsob vytápění domu jsme diskutovali již dlouho před zhotovením projektu. Hned zpočátku jsme vyloučili elektrické topení, později plynové (plynová přípojka nebyla v naší ulici plánována) a tepelné čerpadlo (především z důvodu ceny).

Shodli jsme se na vytápění tuhými palivy, které sice nenabízí takový uživatelský komfort jako ostatní typy vytápění (ale my už jsme na to zvyklí z domova), ale přece jen je stále nejlevnější. Zlepšením oproti současnému topení bude to, že v domečku budeme mít zplynovací kotel na dřevo s 1000 litrovou akumulační nádrží. Kromě klasických radiátorů, které budou ve většině pokojů, budeme mít v koupelně, na WC, na chodbě, v předsíni a v obývacím pokoji podlahové topení, které je napojeno přes RTL ventily. No a v obývacím pokoji snad jednou bude i krb… Toť naše idea a teď k práci…

Po zkušenosti s „vodaři“ jsme zvolili řemeslníky s dobrými referencemi a tentokrát jsme byli spokojeni Párkrát jsme sice trnuli hrůzou, když jsme viděli, jak do našich čerstvě naštukovaných zdí, na nichž jsme nechali kus svého života, dělají obrovské díry… ale přece jen trubky schované ve zdi vypadají ve výsledku mnohem lépe ( o vzniklých tepelných mostech raději nepřemýšlíme…)

Rozvody k radiátorům jsou zhotoveny v mědi a rozvody podlahového topení z materiálu Alpex therm. Pod podlahovku byl použit polystyren s reflexní tkaninou, k němuž byl had uchycen sponami (díky textilii sice spony drží v polystyrenu lépe, ale i tak se had na některých místech při zalévání podlahy nadzvedl).

Reklama

Taky jsme před zalitím podlahy udělali přívod externího vzduchu k plánovanému krbu – vzhledem k výšce podlahy, jsme použili KG rouru 110 (tu už nám stihl krbař pomluvit – napřed řekl, že je moc malá a nebude stačit a nakonec ji chtěl z projektu vypustit úplně s tím, že je malá a stejně bude muset udělat přisávání ještě odjinud).

Náklady

Název položkyCena
materiál
40 000 Kč
osazení radiátorů
8 000 Kč
Celkem48 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Janina a Vašek
Janina a Vašek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama