Humanic Houses: Jak se liší stavba v ČR od stavby v Německu

Autor: LubosG (7 příspěvků)
14. 6. 2020
0 komentářů
Humanic Houses: Jak se liší stavba v ČR od stavby v Německu
Příspěvek stavebníka
Stavím hlavně o víkendech. Sousedi jsou tu hodně citliví a pokud hlučné práce probíhají v neděli, tak si stěžují i po pár úderech kladívkem. Jsem jeden z posledních, který v ulici staví, proto ví, že jsem to já, kdo buší. Efektivně o víkendech se tedy dá pracovat jen v sobotu či v pracovních dnech, na které si musím vzít dovolenou.

Zde v severním Německu má prakticky každý dům tzv. klinker neboli lícové obkladové zdivo a pod ním pěnovou izolaci. V Česku má většina domů pouze vnější omítku. Cihly klinker prý podle mého stavbyvedoucího domy chrání před větry, které přichází od moře, a tudíž přináší při dešti i sůl, která by omítku mohla za čas korodovat. Po deseti letech by se muselo omítat znova, což by bylo nákladné na znovupostavení lešení. V Německu lidé rádi staví kvalitně a jednou, než nekvalitně a pak po pár letech opravovat. Já ale klinker neplánuji. Taky tu v posledních letech nutí nové stavitele stavět téměř pasivní domy a kupovat solární panely, i když tu slunce moc často nesvítí a je velmi často pod mrakem. Spousta lidí vytápí dům tepelným čerpadlem, které také plánuji. Když jsem kupoval použité lešení, naletěl jsem internetovému prodejci na ebay, který sídlil v Mnichově. Jeho nabídka uváděla na první pohled slušnou plochu lešení Plettac, ale později jsem zjistil, že se to počítalo na rovný dům o 1 délce stěny. Já jsem to počítal pro dům o 4 stěnách, který by byl obehnaný lešením a potřeboval tudíž větší plochu.

Po zaplacení mi poslal náklaďák s lešením, které plochou nestačilo na můj 3podlažní dům ani z poloviny. Hodně dřevěných podlah, které dorazily, bylo prohnilých a některé kovové trubky nevhodně seřezané a tudíž nepoužitelné. Nedalo se to ale reklamovat, protože bych musel platit draho za zpětnou dopravu. Můj stavbyvedoucí ho seřval na telefonu. Soudně se to nedalo napadnout, protože to měl na ebay ošetřené větou, kterou jsem tehdy při koupi jen přelétnul. a sice, že za produkt neručí a plocha podle jeho 1 stěnové teorie vycházela.

Ostatní obchodníci s lešením tento přepočet nepoužívali a počítali to na 4 stěny. Mohl jsem tehdy koupit úplně nové lešení, co mi doporučil stavbyvedoucí, které bylo o jen o trochu dražší, ale ve skutečnosti dostačující pro můj dům. Také by bylo místní, bez složité a drahé dopravy z jižního Německa. Měl jsem ale štěstí, že stavební úřad nekontroval bezpečnost stavby a vystačil jsem tedy s tímto částečným lešením, které dosahovalo jen do druhého patra a nebylo obehnané kolem kulaté části fasády. V 3. podlaží jsem mnohdy riskoval svůj život, protože to byla nechráněná výška 8 metrů. Ale protože jsem stavěl sám, nikdo nemohl nic namítat.

Reklama

V Německu stavitel musí vyplnit BGB formulář, kde uvádí, kdo jednotlivé stavební činnosti provádí. Vyplnil jsem všude sebe.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
LubosG
LubosG (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací