Budeme mít projekt?

Autor: vergdulova (5 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
24. 4. 2020
4 komentáře
Budeme mít projekt?
Příspěvek stavebníka
Jak už z předchozích článků víte, koupili jsme větší atypický pozemek a navíc ještě ve svahu. Už při koupi jsme věděli, že nemůžeme a ani nechceme kupovat nějaký typový projekt na stavbu domu.

Chceme dům, který bude navržený přesně pro nás a zároveň co nejlépe využije svah a výhled, který z něj máme.  V létě 2019 jsme měli schůzku s několika projektanty a s jedním z nich jsme se nakonec domluvili na realizaci projektu. Všechno vypadalo slibně, ale jak už to tak u stavby domu bývá, nic nebylo tak růžové, jak se na začátku zdálo. 

Tudy cesta nevede

Za projektantem jsme šli s jasnou představou. Pasivní dům z VPC, rovná střecha, půdorys jsme měli předběžně vymyšlený, vytápění čerpadlem nebo plynem, ale určitě v domě nechceme krb. Byli jsme také společně na pozemku, abychom lépe vysvětlili, jak si dům představujeme.

Budeme mít projekt?
Reklama

Na podzim přišel čas na samotnou realizaci studie a projektu. První problémy přicházely brzo. Projektant s námi absolutně nekomunikoval, napsali jsme několik zpráv, e-mailů a opakovaně telefonovali, jak to s projektem vypadá. V lednu jsme se dočkali. Po 3 měsících čekání. Dohodli jsme se na společné schůzce, kde nám byl představen upravený půdorys domu. A pak už přicházelo jedno překvapení za druhým. Dům nakreslený z pálených cihel, v obývacím pokoji zakomponovaný krb, o pasivním domě už vůbec nebyla řeč. Po dlouhých úvahách jsem se rozhodli slevit ze svých původních požadavků a nechali jsme projektanta, ať pokračuje v práci. Další část spolupráce měla být realizace studie a vizualizace exteriéru domu. Projektant nás přesvědčoval, že teď už bude všechno rychle hotové a můžeme se znovu sejít klidně za 14 dní. Vyprávění zkrátím, čekali jsme další 3 měsíce. Po 8 měsících od začátku spolupráce jsme měli vizualizaci, kde byl dům s pultovou střechou, na rovném pozemku, ke krbu (který jsme stále nechtěli) byl přidán komín, a tak bych mohla ještě dlouho pokračovat.  Po všech těchto "failech" jsme spolupráci s projektantem ukončili. Uteklo téměř třičtvrtě roku a my jsme zase úplně na začátku. Bez projektu

Nový projektant

Z této zkušenosti jsme se rychle oklepali a začalo shánění někoho jiného. Někoho, kdo s námi bude aktivně spolupracovat, věnuje projektu svůj čas, vymyslí zajímavé a funkční řešení. V této "koronavirové" době asi žádné osobní schůzky neprobíhají, a tak jsme si s několika lidmi zavolali přes Skype.

Budeme mít projekt?
Reklama

Na jednoho projektanta jsme dostali kontakt od spokojeného stavebníka, a nakonec se to ukázalo jako nejlepší způsob hledání.  Po pár dnech a několika telefonátech po skype jsme se s novým projektantem sešli na pozemku. Na schůzce se nás projektant zeptal snad na všechny představy o našem domě, o životě v něm, ptal se na naše záliby, styl života. Už na této úvodní schůzce nám opravdu věnoval svůj čas a přesně vysvětlil, jak bude naše spolupráce probíhat. Podepsali jsme smlouvu, zaplatili zálohu a teď čekáme... :) 

Budeme mít projekt?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
vergdulova (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací