Jak jsme kupovali pozemek

Autor: Darča a Michal (5 příspěvků)
Kategorie: Financování
3. 4. 2020
0 komentářů
Jak jsme kupovali pozemek
Příspěvek stavebníka
Vlastně to byl první a také jediný pozemek, na kterém jsme se s manželkou byli podívat. Zdál se být skoro ideální.

Byl na vesnici, kde to oba moc dobře známe. Manželka má ve vesnici zaměstnání, já svůj rodný dům, rodiče na druhé straně vesnice. Do 4 let by měla být dojezdová vzdálenost na dálnici tak 5 minut. Ve vesnici je všechno důležité, škola, školka, obchody, pošta, atd. Okresní město je 10 km. Pozemek je téměř rovinatý, napojený přímo na hlavní silnici, na hraně pozemku plynovod, sloup s elektřinou, obecní vodovod ve výstavbě. Vjezd je ze západní strany. Je to čtverec 30 m x 30 m s cca 10m vjezdem mezi 2 pozemky - částečně uklizený za přední starší zástavbou.

Jak jsme kupovali pozemek

Kontaktovali jsme majitele a domluvili si schůzku

Na schůzce jsme se dozvěděli, že je pozemek pořád volný a majitel má dokonce v plánu na své náklady v nejbližší době dořešit z vedlejší přípojky kanalizaci. Cena pozemku byla dle našich představ, a tak jsme si ho zarezervovali s tím, že si v bance zjistíme, zda bychom mohli pozemek zafinancovat. To, co jsem myslel, že bude největší problém, nakonec bylo až moc jednoduché. Poradkyně v bance navrhla ideální řešení - financovat pozemek úvěrem ze stavebního spoření, kde bude pokryta jak cena pozemku, tak daň z nabytí nemovitosti. Navíc budeme moct pozemkem disponovat jako s vlastními prostředky pro budoucí hypotéku na dům. Ještě bylo potřeba ověřit všechny náležitosti kolem pozemku na obci a na stavebním úřadě. Je v územním plánu a po menších problémech ho bude možné ho oddělit od celé parcely, která má téměř 4000 m2.

Reklama
Jak jsme kupovali pozemek

Mohli jsme tedy volat majiteli, že pozemek bereme a že může připravit smlouvu a zařizovat rozdělení. Tahle fáze trvala tedy déle, než jsem si myslel. Zaměření geodetem proběhlo poslední týden v srpnu. Smlouvu jsme podepisovali 22. listopadu 2019. Ještě ten den jsem podal vklad na KN. Takže nás čekal krásný dárek pod stromeček. No a 17. prosince 2019 jsme se stali oficialně majiteli pozemku.

Náklady

Název položkyCena
Vklad na KN
1 000 Kč
Daň z nabytí nemovitosti
19 280 Kč
Pozemek
482 000 Kč
Celkem502 280 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Darča a Michal (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací