Stavební povolení aneb Herdekfilekkrucajselement - Grand final

Autor: Majky & L.A. (19 příspěvků)
Kategorie: Příprava
31. 3. 2020
1 komentář
Stavební povolení aneb Herdekfilekkrucajselement - Grand final
Příspěvek stavebníka
A tak jdeme do finále a za všechno vážně dík, příště možná příjde i kouzelník. Jo, ten by se opravdu hodil, ale do finále jsem se nakonec dostal.

Po 4 týdnech dopis na poště a tam výčet toho, co je potřeba ještě doložit. Celkem 6 bodů. Opět se mi chce brečet, a tak se podívám na zprávy, kde je nějaká povodeň a 50 lidem to vzalo domy. Už je mi o něco lépe, a tak se vracím k dopisu z úřadu.

  • Bod 1. - Chybí podpis na žádosti – easy.
  • Bod 2. - Chybí zaplacení správních poplatků – soupis poplatků (Dle cifry je to asi záloha na hrubou stavbu.).
  • Bod 3. - Jméno, adresa stavebního dozoru (předávám emailem panu XX).
  • Bod 4 - Soupis návštěv na stavbě (předávám emailem panu XX).
  • Bod 5. - Chybí posudek o hydrogeologickém průzkumu (moje chyba, byl v jiném paré a paní úřednice s laserovýma očima to asi přehlédla).
  • Bod 6. - Změna situačního výkresu s rozdělenými parcelami na zastavěnou část a nezastavěnou část + odstranění oplocení z nezastavitelné části. (CO??? WTF???).

Už mě opět musela křísit manželka slovy: „Já ti to říkala.“ To mě vždycky zvedne na nohy. A to má být jako co? Koukám na katastrální mapu jako vyvoraná myš, ale kde nic tu nic. Až v mapě širších souvislostí dohledám při větším přiblížení, že můj pozemek je v 1/3 na konci nezastavitelný. Proč? A jak je možné, že mi o tom nikdo neřekl? Proč není zanesen v katastrální mapě? A proč mi to nikdo nenapadl už při koordinačním stanovisku? To jsou otázky nad nimiž mi zůstává rozum stát, otázky bez odpovědi. Krčící ramena mi od paní úřednice vážně nepomohou, děkuji. Proč jsem nešel rovnou z 1.stupně dělat na stavební úřad? Mohl jsem jim tam dělat vedoucího. Nic jsem sice o tom nevěděl, ale očividně oni také ne! Nechci tu na nikoho házet vinu nebo někoho hanobit, ale někdo nedělá svoji práci tak jak by měl? Ale… Přes to, nebo spíše bez toho se dále nehnu. I kdybych stokrát paní do horoucích pekel posílal a do sedmého kolene proklel, tak s tím nic neudělám. Takže zbytek rozumu do hrsti a píšu projektantovi. S prosíkem a s výčtem neschopnosti místní samosprávy se mě pánu zželelo a i když z toho byl stejně zmatený jako já, nějak ten kus situačního výkresu dal do kupy. Se zaťatýma rukama se vracím s papírem v ruce do chřtánu té bestie. Klepu, ač mi zdravý rozum velí "Vem benzín a sirky a zapal to tady." I tak, příjemný hlas v podobě vrány mi zaťal nehty ještě hlouběji do dlaní. Podávám papír pí. úřednici a abych dům dostavěl a nemusel někde čekat v base, odseknu pouze „Nashle.“ Za 20 dní přichází dopis z úřadu. Á, to bude stavební povolení. Ale kdeže. Ano, sice je to zahájení řízení, ale s dodatkem, že musím doložit ještě 4 body + zaplatit správní poplatky do 15 dní, jinak se řízení zastavuje. Hledám něco ostrého. Bohužel v dosahu nic není a do kuchyně je to daleko. 1 pivo, 2 piva, panák cigareta, 2 cigarety, krabička. Ano, teď už mám sílu se na to ještě jednou podívat.

Reklama
  • Bod 1. - Seznam kontrolních prohlídek (dával se při podání žádosti, nechápu).
  • Bod 2. - Jméno stavebního dozoru s adresou a doloženou praxí (dokládal se při podání žádosti, opět nechápu).
  • Bod 3. - Vyjádření vodohospodářů, že se po výstavbě můžu napojit (Omg! Proč mi to pí. úřednice třeba neřekla, když mi poprvé posílala dopis k doplnění chybějících dokladů?) 1 pivo, 2 piva, panák cigareta, 2 cigarety, krabička. Návrat k dopisu.
  • Bod 4. - Dokument o existenci sítí veřejného osvětlení (vážně nemám sílu tu psát, že mám pozemek na louce).

O bodu 1 a 2 si promluvím s pí. úřednicí na místě. Bod 3 je problém. Jelikož jsem to opomněl nebo nevěděl nebo mi to NĚKDO neřekl! Musel jsem podat žádost, na kterou mají vodohospodáři lhůtu, překvapivě 30 dní a jelikož běží 15denní lhůta řízení a u vodohospodářů se dá očekávat, že vyjádření bude někdy kolem 29. dne, tak to tak nějak prostě nevychází, sakra! Tak píši na stavební úřad rozvášněný dopis, pár sprostých slov a něco ve smyslu, že každý by měl dělat jen to, čemu rozumí. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a s návazností na to, že se u mě buduje nová cesta s přípojkami, mi paní úřednice v klidu řekla, že to tedy mít zatím nemusím. S otevřenou pusou a se sprostým slovem na ústech to nechávám plavat. Hlavou mi prolítne něco o pitomcích (slušně řečeno) a s úlevou, že to být nemusí, podávám online žádost o vyjádření. To jsem se ale hodně sekl a to jakože HOOOODNĚ. Po odeslání o vyjádření cca v 9:15 hod. mi v 11:20 hod. přichází e-mail s přílohami, že je projekt schválený. To jakože vážně? Za dvě hodiny schválený projekt? Koukám na to jako vyvoraná myš, ale je to tak. Tak takhle bych si to nějak představoval i na úřadě, ale to je pravděpodobnost, asi jako že kopnete na zahradě motykou a vytrysknou gumový medvídci. Je vidět, že někde to jde, no a někde zase ne. Velké díky a klobouk dolů před našimi vodohospodáři, a to jako vážně. No a to by bylo tak z mého vyprávění o tom, jak Michal na stavební úřad šel a nakonec zvítězil, vše. Ono to jinak v pohádkách ani skončit nemůže, že? Doufám, že jsem tímto odradil spoustu dalších divných lidí, co si chtějí stavební povolení vyběhat sami a nechají to nějakým ještě divnějším lidem, které to baví :D. Takže zase příště, tentokrát snad už s lopatou v ruce!

Náklady

Název položkyCena
Úprava projektu
500 Kč
Správní poplatky
3 750 Kč
Celkem4 250 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majky & L.A.
Majky & L.A. (19 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama