Stavební povolení aneb Herdekfilekkrucajselement - Prolog

Autor: Majky & L.A. (19 příspěvků)
Kategorie: Příprava
9. 3. 2020
0 komentářů
Stavební povolení aneb Herdekfilekkrucajselement - Prolog
Příspěvek stavebníka
Proč ten titulek? Protože… Těch, kdo si najali firmu na oběhávání čerta s ďáblem, tedy dotčených orgánů a stavebního úřadu, je mi upřímně líto. Takový adrenalin a vzrušení už totiž nikdy nezažijete ani na Matějské pouti, když se s vámi utrhne ruské kolo.

Je to opravdu řehole, ale po absolvování a masírování úřadem pak uvidíte svět úplně v jiných barvách. Věci, které vás dokázaly naštvat, budete brát za malicherné a banální. A najednou si uvědomíte, jak je život krásný a budete se radovat i z daleko obyčejnějších věcí. Tu roste kytička. Tu se dítko usmálo. Tu vám někdo čorl kolo, ale vem to ďas. A proto každému mohu jen doporučit postavit si dům svépomocí. Kdyby to udělal každý, lidi by na sebe byli daleko laskavější a milejší a zmizely by všechny světové války i nenávist, jelikož na to prostě nebude čas a hlavně síla. Stavební povolení nebo ohlášení stavby (od 1.1.2018) není nic, co byste mohli nějakým kouzelnickým trikem nebo proviantem obejít. Jediná finta, jak se z toho alespoň trošku vyvléci, je přenechat toto trýznění někomu jinému, nejlépe tomu, kdo už je omlácený úřadem a zvykl si na to. Pro ty ostatní, co si to vysloveně chtějí zkusit, bych doporučil knížku o sebemrskačství.

Stavební povolení vs. ohlášení stavby

Na začátku si hned musíme vysvětlit jednu věc. Stavební povolení a ohlášení stavby je jedna a ta samá věc, která vám pomůže ke stavbě vašeho hnízdečka. Liší se především v délce trvání, vydání a ve způsobu zpracování. Pro nás, co nevystudovali stavební školu, to zkusím napsat tak, jak jsem to udělal a pochopil já. Ať už je to správně nebo ne.

Stavební povolení

To je zdlouhavější, trvá obvykle 60, ve výjimečných případech až 90 dni. Výhoda je, že některá vyjádření si stavební úřad zpracuje sám. Mimo jiné nepotřebujete souhlas okolních vlastníků pozemků, jelikož úřad veškeré vlastníky vyrozumí poštou a dá jim lhůtu 10 dni na vyjádření. Pokud někdo nepodá nějaké opodstatněné námitky, bere se za to, že souhlasí s vaším pokusem něco postavit.

Reklama

Ohlášení stavby

To je od 1. 1. 2018 novinkou a má zjednodušit a zrychlit stavební řízení. Zjednodušit berte s nadsázkou. Určitě to není jednodušší pro vás, na to zapomeňtě. Výhoda ohlášky je délka. Pokud máte veškeré souhlasy, posudky a vyrozumění, tedy dokumentaci, co na první pohled vypadá jako sběr papíru, úřad je povinen vám do 30 dní vystavit prohlášení, zda můžete nebo nemůžete něco postavit. Jediný zásadněješí problém je v tom, že musíte mít souhlas všech vlastníků parcel, které se nachází kolem vás. Resp. těch, kterých se váš pozemek dotýká. Jak má asi vypadat takový dokument, můžete vidět na fotografii. Horší je, když je jeden soused támhle z Tramtárie, druhý z Norska a třetí vám to nepodepíše, protože se bojí, že mu přijdete na tu pěstírnu marihuany, kterou má ve skleníku u vašeho plotu. V tom případě vám nezbývá nic jiného, než se za nimi vydat osobně, zkusit jim napsat nebo jim domluvit motykou. V opačném případě si budete muset projít delším stavebním povolením. Jinak seznam pozemků a jejich vlastníků se dá najít na stránkách https://nahlizenidokn.cuzk.cz/. Zadáte si vaši parcelu, kliknete na mapu vpravo nahoře, až se vám rozjede, podíváte se na čísla pozemků okolo vás, ty zadáte do "Vyhledat parcelu" a zde dole vidíte vlastníka i s jeho trvalým pobytem (adresou).

Stavební povolení aneb Herdekfilekkrucajselement - Prolog

Ideální je sloučit ohlášení stavby s umístěním stavby (územní rozhodnutí), které musíte také podat. Tato „odlehčená, rychlejší“ verze je pro stavebníčka svépomocníčka asi nejlepší řešení. Tento dokument se jmenuje Společné oznámení záměru, ale u vašeho MěÚ se může jmenovat trochu jinak. Ideální je se nebát a zeptat se přímo na stavebním úřadě, jaký je to cár papíru. Ono to zní strašně jednoduše a krásně. Člověk si naplánuje projekt domu, podá si povolení u té hodné paní s tím rozkošným culíčkem, co se pořád směje a vypráví vtip za vtipem. A za měsíc, no když to nepůjde vše podle plánu, tak za 2, budete mít plaketu s nadpisem: „STAVBA POVOLENA“. Nalijeme si teď kapku čistého alkoholu do oka. Vyřizování stavebního povolení/ohlášení stavby je něco: "Jako kdybyste dostali průjem ve výtahu plném lidí a ten výtah se v půlce zaseknul. Do toho vám volá máma, že se jí zase zpřeházely všechny programy v televizi a že má v podpaží nějakou bouli, která vypadá podezřele. Poté vám jeden z pasažérů výtahu začne nabízet vysavač na kosmický prach s tím, že nechápe, že ho ještě nemáte a jak jste mohl bez něj doteď vůbec žít. Takže až vystoupíte z výtahu. Lidem je z vás na zvracení, máte po… kalhoty a v ruce držíte vysavač na kosmický prach." Prostě není to úplně ono. No, a přesně tak se většina z nás bude cítit na stavebním úřade. Neházejme ale flintu do tříděného odpadu. Můžete opravdu narazit na úřednici se smyslem pro humor, která vám hned na začátku řekne, že jste blázen. Já si například přečetl mnoho článků o stavebním povolení a opravdu u většiny jsem si připadal, že podání povolení je tak jednoduché, jako nakreslit dvě rovnoběžky jedním tahem, ale asi mám špatný obličej nebo jsem byl v minulém životě poslanec, nevím, ale prostě to tak lehce nešlo. Pro stavební povolení je potřeba asi 25 kg ekologického bílého papíru s čmáranicema, kterým rozumí jen Krakonoš se Sojkou práskačkou a stavební úřad a v některých případech ani úřad ne, cca 3 až 4 propisky, cca 3 až 4 dny dovolené, slovník cizích slov, slovník nespisovných slov, slovník spisovné češtiny, stavební zákon, občanský zákon, vodohospodářský zákon a Starý a Nový zákon, to proto, kdybyste vzývali všechny svaté. Všichni, kdo prošli stavebním řízením jako horký nůž máslem… Jste měkký! No a teď můžeme začít vyplňovat. Můj pokus začal smělým, leč nebojácným gestem, a to návštěvou stavebního úřadu, abych jako zjistil, co a jak, že. Zde jsem zaťukal na dveře a po otevření jsem byl jako Alenka v králičí noře. No, myslím, že pro dnešek bychom si mohli dát chvilku pauzu a na pokračování se podiváme příště. To nejlepší totiž teprve příjde :)

Reklama

Galerie

Stavební povolení aneb Herdekfilekkrucajselement - Prolog
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majky & L.A.
Majky & L.A. (19 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama