Byrokratické nutnosti a první práce na pozemku

Autor: vergdulova (5 příspěvků)
19. 2. 2020
0 komentářů
Byrokratické nutnosti a první práce na pozemku
Příspěvek stavebníka
Po delší době přicházím s pokračováním v naší cestě za domem. Jak jsem psala v předchozím článku, v listopadu 2018 jsme se stali majiteli pozemku.

Konec roku 2018 a začátek 2019 byl pro nás hlavně o přípravách svatby, která nás čekala v srpnu 2019. V únoru 2019 jsme několikrát navštívili finanční úřad, protože bylo nutné zaplatit daň z nabytí nemovitosti. Ta se platí do 3 měsíců ode dne připsání pozemku v Katastru nemovitostí. Pro podání přiznání k dani z nabytí nemovitosti nás čekalo vyplnit 13 formulářů, což opravdu dokáže potěšit, ale vše jsme nakonec zvládli a přiznání úspěšně podali.

Už v době, kdy si stanovujete rozpočet na koupi pozemku, nezapomínejte na tuto daň. Daň je 4 % z kupní ceny, což při vyšší ceně pozemku opravdu není zanedbatelná částka. 

Březen až srpen jsme věnovali hlavně úvahám o tom, jak by náš dům měl zhruba vypadat. Jak velký, kolik místností, přízemní nebo patrový, garáž nebo pouze přístřešek na auto atd. A také hledání někoho, kdo nám vytvoří projekt.  Aby ten náš kousek země v mezičase úplně nezarostl, bylo nutné se na pozemek několikrát vydat a vše posekat. Jelikož byl pozemek asi rok neposekaný, byla naše první pracovní ''návštěva'' opravdu náročná. Tráva, bodláky a náletové dřeviny byly místy i 2 metry vysoké. Manžel se na sekání připravil koupí nového křovinořezu, který se nám opravdu osvědčil. Rodinní pomocníci vzali hrábě, vidle, sekačku a šlo se na věc. První posekání celého pozemku nám zabralo 3 dny po zhruba 10 hodinách práce ve 4 lidech. Uff, velký pozemek bude tedy hodně práce. V průběhu léta jsme pak ještě několikrát posekali a snažíme se tak pozemek udržovat v rozumné podobě, než začneme stavět.  A jak to vypadá s realizací projektu? Zůstaneme u svého přání stavět svépomocí z VPC pasivní dům?  V dalším článku vám popíšu jak věci postupují dále. 

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Křovinořez
12 000 Kč
Daň z nabytí nemovitosti
78 000 Kč
Celkem90 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
vergdulova (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací