Úplný začátek

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
13. 12. 2019
0 komentářů
Úplný začátek
Příspěvek stavebníka
Rozhodnutí stavět je u mě již delší dobu, jen jsem dříve neměl partnerku, kvůli které bych do toho šel.

I stalo se, že jsem potkal dívku, a tu si i vzal ;-)  Jasně, chvíli to trvalo, ale stálo to za to. Poznali jsme se za začátku léta 2018 a na podzim roku 2019 si musela má dívka vyběhat úřady kvůli změně příjmení a rodinnému stavu :-D Ale to je jiný příběh, ten sem nepatří. Jen jsem měl pocit, že by bylo vhodné uvést vše k danému tématu potřebné.

No tak už konečně ke stavbě

Začalo to 2018 před Vánoci. Mluvili jsme spolu o tom, jak to bude dále, že bychom rádi někde bydleli spolu. Já jsem z venkova, a tak tíhnu zase na venkov, naštěstí má žena (v té době ještě přítelkyně) má přírodu také ráda. V tu chvíli bylo nasnadě, co budeme chtít. Nejprve jsme chtěli podsklepený přízemní domek, ale jak už to tak bývá, finance to měnily ;-) O našem plánu stavět jsme se zmínili u mých rodičů. Na Vánoce nám řekli, že nám nechají kus zahrady, kde si budeme moci postavit domek. No a otázka, která z toho vzešla, byla, zda nám to finance a úřady umožní. Po Vánocích jsem začal zjišťovat podmínky stavby na webu úřadů (z předchozích let jsem věděl, že v obci není územní plán, a že lze stavět v zastavěné oblasti nebo na pozemku sousedícím se zastavěnou oblastí). Inu, vyhlídky dobré, ale objevily se i nevhodné formulace některých místních stavebních podmínek. Naštěstí pro nás, v tu dobu bratr přišel, že se náhodou bavil s úřednicí ze stavebního úřadu a že by to za jistých podmínek opravdu bylo možné. Podmínkou bylo zrušit (rozuměj - zbourat) starou stodolu.

Hledáme projektanta

Tak se začalo s prvním kolečkem s velikým nadšením. Začalo to hledáním projetanta. Chtěli jsme svůj vlastní vysněný domeček. Po měsíci hledání nadšení opadlo a začalo zoufalství (z dnešního pohledu, to zoufalství rozhodně nebylo). Ceny za konzultaci, návštěvy a vytvoření projektu se blížilo k sumě 100 tisíc, což pro nás bylo hodně přes hranu. Tak jsme se uchýlili k prohlížení již hotových projektů na internetu. Po dlouhém porovnávání a vybírání se nám podařilo vybrat asi tři projekty za přijatelných finančních podmínek, ať se jednalo o cenu projektu, tak cenu stavby. Vybrané projekty jsme porovnávali a probírali ze všech stran, až nakonec vypadl jeden projekt, který se nám líbil. Jednalo se o bungalov do L. Opět se nás zmocnilo nadšení a vyrazli jsme na konzultaci k firmě nabízející daný projekt. Po konzultaci bylo nadšení ještě větší, ale nastala další fáze. Projekt jsme chtěli trochu poupravit, jednu zeď jsme chtěli posunout a druhou narovnat (byla vykousnutá), jenže po vznesení dotazu na podmínky úpravy projektu se nám zamotala hlava z výsledku. Cena projektu rázem poskočila k hranici 100 tis. Další vlna zoufalství (opět z dnešního pohledu sranda). A věřtě nevěřte, opět shodou okolností bratr přišel s tím, že zná projektanta a že by to udělal pro nás levně. Tak a začalo další kolečko. Již jsme měli svoji představu, ale musím se přiznat, že jsme chtě nechtě trochu vykradli projekt, který se nám původně líbil. Nad tímto projektem jsme udělali úpravy dle naší představy. Posun jedné zdi, srovnání druhé, předělání oken obýváku, změnu jednoho okna na francouzské okno, druhé francouzské okno zvětšit, změna velikosti oken a dveří, strop z ytongu bez nadbetonávky. No suma sumárum, projekt, který se nám líbil, jsme celý předělali a dali projektantovi. Příště vám popíšu, jak to pokračovalo.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací