Dlouhá cesta za projektem většího atypického domu stále nekončí

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
16. 12. 2019
0 komentářů
Dlouhá cesta za projektem většího atypického domu stále nekončí
Příspěvek stavebníka
Když jsme byli s projektem jakž takž hotovi, potřebovali jsme někoho, kdo nám jej konstruktivně zkritizuje a pro účely stavebního řízení překreslí – tentokrát ale za jiný peníz.

Druhý pokus na projektanta

Vybrali jsme projektanta z našeho okolí, s výbornými referencemi na internetu (jméno tu schválně psát nechci – ještě jsme spolu neskončili a vše bohužel není, jak by podle nás mělo být). Panu projektantovi jsme ukázali náš plán, zpracovaný ve Sweet Home 3D (zdarma dostupném), i s vlastní vizualizací; zkonzultovali naše představy, cenové rozpětí, upozornili na problémy, se kterými si zatím nevíme úplně rady, požádali o návrh řešení. Výsledek nás překvapil: žádné námitky k prostorovému uspořádání, vše splňovalo příslušné normy, žádnou změnu nenavrhl, rozpočet odsouhlasil. Požadavky CHKO jsme spolu prošli, oblast a podmínky znal, prý to bude trochu oříšek, ale podle něj parametry splňujeme… No dobře. Plácli jsme si. Dál už to tak veselé nebylo. Bohužel, první překreslená verze, kterou jsme obdrželi, rozměrově neodpovídala. Spousta odchylek, kvalita zpracování nevalná. Požádali jsme o překreslení. Vrátil se nám projekt už značně lepší, stále v něm ale byla řada nepřesností. Takto jsme si zpracování prohodili snad 10x. Další průtahy nastaly při vymýšlení instalace kamenného obkladu/přizdívky, technického řešení vytápění, rozvodů vody a odpadů. Každou nám zaslanou verzi projektu jsme pečlivě okomentovali, popsali správnými rozměry a poslali s prosbou o úpravu zpět. Asi za největší chybu považuji, když jsme coby investoři - laici přišli na vzájemně si neodpovídající rozměry a uložení základových pásů s nosnými stěnami v 1. NP, na chybně zakreslený kus střechy, na absenci značení více vyztužené desky na ploše vyhrazené venkovní vířivce a pod krbem nebo na chybějící zákres odpadu ke dřezu ve venkovní kuchyni (která je deskou propojená s domem). Podobných nedodělků a chyb bylo bohužel mnoho.

Tip: Kontrolujte po svém projektantovi úplně vše. Než se kopne do země, mnohé jde ještě zachránit. Později je to horší, ne-li nemožné.
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací