Financování a stavební povolení

Autor: Pavel a Týnka (3 příspěvky)
2. 11. 2019
1 komentář
Financování a stavební povolení
Příspěvek stavebníka
V lednu 2019 jsme se rozhodli začít řešit financování domu. Na doporučení jsme si dali schůzku s finančním poradcem, který nám po celou dobu pomáhal s papírováním a s komunikací s bankou. Díky němu nám vyřizování hypotéky trvalo naštěstí "jen" půl roku. 

Financování

Rozhodli jsme se pro hypotéku, která pro nás v té době byla výhodnější než stavební spoření. Čekal nás nekonečný kolotoč dodávání potvrzení o příjmech, kopií všelijakých možných smluv a potvrzení. Schválení úvěru nám hodně komplikovaly naše přesuny v práci. Manžel byl předtím půl roku zaměstnán ve firmě pod agenturou a poté dostal přímo od firmy smlouvu na dobu neurčitou. Musel čekat 3 měsíce na platné potvrzení o příjmu, což mělo být nejdelší zdržení a k podpisu smlouvy jsme se měli dostat na konci dubna. Kéž by. Já jsem měla od července nastupovat do práce, kde jsem byla léta zaměstnána na DPP jako externí pracovník. Aktuálně jsem k tomu pracovala ještě na poloviční úvazek ve škole a měla jsem přerušené studium na VŠ. Bohužel to byla velká komplikace a banka nebere v potaz více příjmů najednou. Musela jsem tedy dokládat nižší příjmy z práce na DPP, prootže jsem v ní měla již uzavřenou smlouvu na rok na plný úvazek a díky tomu jsme dostali nižší úvěr. Toto všechno banka zjistila v půlce dubna, takže jsme museli čekat až do července, aby mi opět potvrdili 3 měsíce příjmů. Mezitím jsme se rozhodli stavět z vlastních příjmů a začali jsme připravovat základy. O tom ale v dalším článku. Žádali jsme u úvěr 3 600 000 Kč. Jelikož jsme se rozhodli stavět částečně svépomocí, předpokládali jsme, že tolik ani neprostavíme. Počítali jsme tak s 3 mil. Banka nám nakonec poskytla 3 200 000 Kč, což bylo pro nás stále dobré, stále nějaká rezerva. Úskalí nastalo ve chvíli, kdy banka po nás chtěla potvrdit že máme našetřeno 400 tis vlastních a zvládneme stavbu částečně dofinancovat. S nečím takovým jsme nepočítali, měli jsme naspořeno 300 tis + vlastní pozemek. Navíc nám bylo řečeno, že ani vlastní úspory nebudeme potřebovat a můžeme je využít v budoucnu na něco jiného. Naštěstí rodiče měli našetřeno, takže jsme si na oko půjčili od nich 100 tis, doložili potvrzení že máme našetřenou požadovanou částku a peníze rodičům zase vrátili. Všechno se nakonec zvládlo a my jsme v srpnu podepsali smlouvu. V září nám přišlo prvních 500 000 Kč a jsme rádi, že jsme mezitím stihli udělat základovou desku z vlastních peněz a začneme z úvěru platit až hrubou stavbu.

Stavební povolení

Co se týče stavebního povolení, báli jsme se toho papírování a vyřizování mnohem víc než hypotéky. Hodně lidí s tím mělo problém. Když jsme pročítali různé blogy, články, děsili jsme se, že to povolení nedostaneme ani za rok.  Naštěstí máme vedle ve vesnici známého šikovného projektanta, který nám všechno oběhal, zařídil a my se nemuseli o nic starat. V lednu jsme si s ním dali schůzku a předložili náš návrh domu. Doporučil nám tam pár drobných úprav. Za měsíc jsme dostali od něj překreslený návrh ke schválení. Na konci března jsme dostali všechny průřezy domem a oběhli jsme sousedy se schválením stavby. V dubnu jsme si nechali udělat návrh koupelen a kuchyně kvůli odpadům. V červnu jsme dostali stavební povolení. Nakonec to vše dopadlo ještě relativně dobře. Ačkoliv to neustálé obíhání a papírování kolem hypotéky nás stálo hodně sil a ke konci už jsme to chtěli vzdát, zvládlo se to. Hypotéku máme, stavební povolení máme a aktuálně máme hotovou i základovou desku. Docela to jde, třeba budeme do roku 2021 i bydlet.

Náklady

Název položkyCena
projekt kuchyně
6 000 Kč
projekt koupelen
3 200 Kč
Projekt + stavební povolení
57 000 Kč
Odhad nemovitosti
1 900 Kč
Radon
4 000 Kč
Celkem72 100 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel a Týnka
Pavel a Týnka (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací