Hydrogeologický průzkum

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
8. 10. 2019
0 komentářů
Hydrogeologický průzkum
Příspěvek stavebníka
Před stavbou domu je potřeba provést průzkum pozemku. Je to hydrogeologický průzkum, který zkoumá hladinu spodní vody a pevnost podloží, měření radonu a zaměření pozemku geodetem pro projektanta. 
  • Všechny nebo některé z těchto činností může zařizovat váš projektant, ale my jsme si raději našli ověřené, zkušené a levné profesionály.
  • Nejnáročnější finačně i výběrem byl hydrogeologický průzkum. Jde o to najít dobrou firmu a ne jen maníka, co si nechá bagrem udělat jeden 1metrový výkop a koukne do díry a má hotovo. Pro správný odhad dimenzování základů je potřeba dělat alespoň několik vrtů o hloubce alespoň 3 metry.
  • Kvalitní firmu jsme našli, ale cena byla přes 10 tis. Kč. Holt ten maník by byl za 3 tis. Kč plus zajištění bagru. Případně lze díru vykopat i ručně.
  • Pomocí lehké vrtné soupravy Makita – Eijkelkamp (příklepové vrtání pomocí jádrového vrtáku o průměru 75 mm) byly vyhloubeny 3 sondy do úrovně 3 až 3,6 m.
  • Naštěstí je všechno v pořádku a můžeme vesele stavět bez nutnosti dům stavět na hlubších betonových pilířích apod. Celkem bylo odvrtáno 9,7 m. A složení? Ornice a podorničí, pod ní písčitá hlína a pod ním jíl se střední plasticitou.
  • Bohužel podloží není vhodné na vsakování dešťové vody. Nicméně plánujeme pořádnou jímku na dešťovou vodu pro zalévání zahrady. Měkká dešťová voda je podstatně vhodnější než tvrdá mineralizovaná studniční.

Více informací a tipů se můžete dočíst do našem webu bydlimeulesa.cz 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama