Jak vybrat zdivo pro stavbu rodinného domu - část druhá

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
15. 9. 2019
2 komentáře
Jak vybrat zdivo pro stavbu rodinného domu - část druhá
Příspěvek stavebníka
Jak jsem slíbil, jsem tu s pokračováním článku o výběru materiálu pro stavbu rodinného domu.

Betonové skořepinové tvárnice

Spíše vzácnější přístup ke stavbě vnějších zdí, který je populární ve Francii. Betonové tvárnice se vyrábí speciálním postupem – nikoliv jako klasické betonové lité doplňky. Uvnitř jsou duté a podle zkušeností také dost křehké. Betonové tvárnice lze použít jen pro vícevrstvou skladbu s tepelným zateplením. Zajímavostí je, že ve Francii dávají tepelnou izolaci spíše dovnitř. Výhodou je úzká zeď (20 cm), dobrá únosnost a také nízká cena tvárnice. Nevýhodou je hmotnost a zmiňovaná křehkost. Vyrábí je například Best, Livetherm a Fino Brno (již s polystyrenem jako izolací). Tloušťka této izolace je ale nízká (kolem 10 cm) a rozhodně nebude stačit na pasivní dům. Betonové skořepinové tvárnice jsou odolné vůči povětrnosti a mohou se bez dalšího povrchu použít i jako pohledové zdivo. Tvárnice nejsou ale moc přesné a zdí se na 1cm vrstvu klasické malty, což znamená pracnější a dražší zdění. Podstatné je nedávat maltu na část s izolací, vznikaly by tepelné mosty maltou.

Litý beton

Exotický vícevrstvý přístup ke zdění vnějšího zdiva za pomocí různých tvarovek, které se skládají jako stavebnice (přičemž jsou lehké). Následuje fáze zalití vnitřní dutiny tvarovek betonem s přídavkem železných tyčí. Existují různé materiály, ze kterých se tyto lehké tvarovky vyrábí. Bývá to často polystyren (bílý nebo šedý) a dřevocementová štěpka. Podle zkušeností stavebníků bývá problém tyto lehoučké tvárnice udržet při lití betonu na místě a uhlídat úniky. Zásadní problém tohoto způsobu stavby je přítomnost izolace z obou stran zdi. Navíc se mi moc nezdá odolnost dřevoštěpky na vnější straně, kde může plesnivět, zachutnat myším apod. Zabránit by tomu mělo vodní sklo v materiálu, ale přesvědčený o tom nejsem. Velkou nevýhodu je betonování, které probíhá ve vícero etapách, než zatuhne první metr výšky apod. a prodraží se tak doprava betonu. Hlavní nevýhodu ale spatřuji v tom, že tepelná izolace je na obou stranách zdi. Pokud chcete na zdi věšet nábytek (např. horní poličky kuchyňské linky, obrazy atd.), musíte počítat s tím, že je zde nejprve izolace a teprve pod ní pevný beton. Další nevýhodou může být spousta drobných tepelných mostů tvořených spojnicemi stěn tvarovky, zejména jsou-li kovové.  Výhodou je naopak snadná stavba, pokud beton poslouchá, a není potřeba žádné dodatečné zateplování. Mezi známé výrobce patří Durisol, Medmax a Velox.

Liaporové tvárnice

Velmi exotický systém, kdy tvárnice vypadají jako ty pálené, ale materiálem pro jejich výrobu je liapor – tedy kuličky páleného jílu.Takové tvárnice jsou lehké a mají lepší tepelně izolační vlastnosti, na druhou stranu jsou ale méně pevné a hůře únosné. Vyrábí se také několik typů s již zabudovanou tepelnou izolací, ale stále nedosahují na požadavky pasivní stavby bez dodatečné tepelné izolace. Cenově jsou dost nákladné. Za tuto skutečnost přitom oproti jiným materiálům nepřináší žádnou přidanou hodnotu (snad kromě nízké hmotnosti). Výrobce je třeba Liapor. Pokud jste dočetli až sem, gratuluji, máte výdrž a opravdový zájem. Snad vám moje osobní postřehy z mnoha měsíců zkoumání stavebních materiálů přijdou k užitku. Pro nákup stavebního materiálu doporučuji největší české stavebniny Dek.cz. Stavebniny mají většinou lepší ceny než když poptáváte přímo u výrobce, ale pokud si necháte nacenit i jinde, můžete tím tlačit na cenu u vybraného obchodníka :). Ať se daří! bydlimeulesa.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací